‘NENAMETLJIV DIZAJN I OTPORNOST’ Evo kako će izgledati nadzemni boksevi za smeće

Foto: Grad Zagreb

Krajem veljače usvojena je odluka o novom načinu prikupljanja otpada koja bi trebala stupiti na snagu 1. srpnja.

Ondje gdje nije moguće unutar dvorišta stambebnih zgrada postaviti spremnike, oni će biti postavljeni na javnim gradskim površinama u boksevima, a u centru grada će ići izgradnja podzemnih spremnika.

Zbog toga je osmišljena digitalizacija podataka koja je predstavljena u utorak u prostorijama Zicera.

Foto: Grad Zagreb

“Napravljena je digitalizacija i mapiranje podataka o svim korisnicima usluge i svim spremnicima u Gradu Zagrebu. Dobar dio je napravljen, ali to je ogroman posao i još traje. To su aplikacije koje pomažu zaposlenicima”, pojasnio je gradonačelnik.

Tomašević je rekao kako se još razmatraju sve lokacije za podzemne spremnike u centru jer izazov predstavljaju podzemne instalacije.

Digitalizacija sustava

Bojan Ribić iz Čistoće predstavio je kako će izgledati digitalizacija sustava.

“U sklopu razvoja ove aplikacije, digitalizirali smo sve spremnike koji se nalaze na području Grada Zagreba. U tijeku je njihovo geolociranje”, rekao je Ribić.

Djelatnici imaju aplikaciju i putem zahtjeva korisnika izlaze na teren i utvrđuju u prostoru gdje se što nalazi i sve informacije ulaze u sustav.

Na terenu se neki spremnici ne nalaze na odgovarajućim lokacijama i kad se to utvrdi na aplikaciji, onda se spremnik stavlja na prikladniju lokaciju. Sve se geolocira putem aplikacije, pojasnio je Ribić i naglasio da im je izazov postavljanje spremnika u centru, a kada se utvrde lokacije, krenut će u realizaciju podzemnih spremnika.

Tipizirani boksevi

“Nismo znali koliko je spremnika ni gdje su i zato je bilo nužno digitalizirati taj sustav da se vidi koje je početno stanje i sada smo mapirali stotine tisuća spremnika koji se nalaze na javnim površinama, a projekt mikrolociranja će se nastaviti”, poručio je Tomašević.

Foto: Grad Zagreb

“Imamo oko 4000 prijava od višestambenih zgrada vezano za postavljanje bokseva na javnu površinu i sada kroz tu aplikaciju možemo točno vidjeti gdje se oni nalaze”, pojasnio je gradonačelnik. Podaci bi trebali pomoći i pri optimiziranju ruta odvoza.

Nadzemni boksevi

U boks bi išli spremnici od 1100 litara, imaju dva, tri ili četiri odjeljka, a bit će pod ključem. Radnici Čistoće će imati masterkey – jedan ključ kojim će moći otključavati bokseve.

Spremnici su zbog higijene dizajnirani da se ne moraju izvlačiti van nego da se u spremnik stavlja otpad s vrha.

Gradonačelnik je pojasnio da se radi o standardnom projektu kako ne bi bio vizualni kaos u gradu. Kaže kako se kod dizajna pazilo da bude nenametljiv, da spremnici budu otporni, ali i da se spriječi širenje neugodnih mirisa. Ideja je da ovakvih bokseva bude što manje, odnosno da više suvlasnika skupa koristi bokseve jer će ih tako biti manje pa će im i cijena, koja se plaća iz pričuve, biti niža.

Foto: Grad Zagreb

Visina bokseva je 1,95 metara, a širina ovisi o tome ide li u njega dva, tri ili četiri spremnika.

Ovo je prijedlog rješenja koji ide na ministarstvo, a očekuju da će projekt zaživjeti po planu, odnosno do 1. srpnja.

“Radna skupina se sastaje svaki tjedan i ja sudjelujem, u njoj je 20-ak ljudi, rok je ambiciozan ali nužan kako bi se svi mobilizirali. Puno je priprema, sve je u procesu, u tijeku su pregovori s trgovačkim lancima. Ovo je tranzicija koja neće biti gotova preko noći, ali negdje moramo početi i želimo to što prije”, poručio je Tomašević.

 

Komentari