NEMAMO SUPERMANA, ALI IMAMO GOVORNICE: Pitali smo HT koliko je telefonskih govornica ostalo u Zagrebu! Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Telefonska govornica (Screenshot)

Mobilna tehnologija ubila je telefonske govornice. New York ih je zbog toga uklonio, ali su na Manhattanu ostavili četiri u kojima se Clark Kent presvlačio u Supermana.

Slijedom toga, upitali smo se koliko je telefonskih govornica ostalo u Zagrebu te poslali upit Hrvatskom telekomu. Odgovorili su nam da Hrvatski Telekom kao operator univerzalnih usluga ima obvezu postavljanja javnih telefonskih govornica na način kako je to određeno Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Pravilnikom o univerzalnim uslugama i odlukom Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Dodali su kako pružanje takvih usluga nije povezano s ostvarivanjem prihoda jer je riječ o obvezi, a ne poslovnoj odluci operatora.

“Iako se dio javnih telefonskih govornica smanjuje, HT nastavlja s njihovim održavanjem sukladno trenutno važećem Pravilniku o univerzalnim uslugama, prema kojem je obvezan postaviti i osigurati uporabu javnih telefonskih govornica u prostorima ili blizini mjesta od javnog interesa te je obvezan osigurati da najmanje jedna telefonska govornica unutar ili blizini pojedinog mjesta od javnog interesa bude prilagođena za potrebe osoba s invaliditetom”, rekli su nam u odgovoru iz HT-a.

Kažu da se na području Zagreba trenutno nalazi oko 380 javnih telefonskih govornica te da je HT započeo s projektom njihove zamjene s multifunkcionalnim govornicama. Do sada je u Zagrebu, Trogiru, Zadru i Rovinju, u suradnji s partnerima, postavio više od 30 multifunkcionalnih telefonskih govornica, a u narednom periodu taj će broj biti i veći te će govornice biti postavljene i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

“Multifunkcionalne govornice građanima nude mnogobrojne mogućnosti, od bežičnog punjenja mobilnih uređaja do, primjerice, informiranja o razini peludi u zraku pomoću posebnih senzora unutar govornica. Kako bi korisnici i prolaznici bili povezani, svaka govornica ujedno je i Wi-Fi Hot Spot s besplatnim Internetom. Za lakše snalaženje po gradovima, na digitalnom zaslonu nalazi se interaktivna mapa na šest jezika, koja korisniku nudi upute kako doći do željene lokacije”, objašnjavaju iz HT-a.

Što se tiče korištenja govornica, kažu da su najviše u uporabi one koje se nalaze na frekventnim lokacijama, poput trgova, kolodvora, umirovljeničkih domova i bolnica.

“Također, tijekom trajanja turističke sezone bilježi se porast korištenja javnih telefonskih govornica. Uz telefonsku karticu moguće je koristiti odlazni promet, a na svakoj telefonskoj govornici je upisan i njezin pozivni broj, tako da se govornica može koristiti i u dolaznom prometu”, zaključuju iz HT-a.


Komentari