NEKAD PONOS, DANAS RUGLO: Krenuli radovi na Remizi, no osim obnove tramvajske pruge okretištu treba temeljiti remont

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na Remizi je 1. ožujka započela rekonstrukcija tramvajske pruge. Početak je to radova koji bi mogli vratiti stari sjaj okretištu koje nije obnavljano godinama, a nekad je bilo ponos Zagreba.

Okretište na Ljubljanici otvoreno je davne 1936. godine i ovih je dana proslavilo 85. rođendan. Tramvaji su prije toga odlazili u spremište na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja, ali potom je pruga produžena od Savske ceste do potoka Črnomerec.

“ZET obnavlja kolosijek od raskrižja Ozaljske i Puljske/Vitezićeve do ulice Ljubljanica, što će obuhvatiti i zavojne tračnice samog okretišta”, poručili su iz Gradskog ureda za izgradnju za Večernji list.

Izazvalo je to nezadovoljstvo obližnjih stanovnika, koji tvrde da se zbog radova kvart nalazi u prometnoim kaosu. U rupe zbog popravka pruge često upadaju automobili, što izaziva prometne zastoje. No sama obnova pruge nije dovoljna, jer je čitavom okretištu potrebna obnova.

“Smeta mi zapuštenost okretišta. Pogledajte samo pločnik. Svaki se dan netko popikne, dobro da nema lomova”, ispričao je jedan stanovnik za Večernji list. Neki se nadaju da će se Remiza premjestiti negdje drugdje, jer sad samo smeta u prenapučenom kvartu. Osobito su nezadovljni zgradom ZET-a koju smatraju ruglom kvarta. Građanima je obećana i tržnica, ali se taj projekt do sada nije ostvario.

Rekonstrukcija okretišta dio je projekta produženja Ulice Črnomerec, koja će se u budućnosti protezati od Horvaćanske do Baštijanove. U planu je i izgradnja nadvožnjaka na Zagrebačkoj aveniji, te spajanje Remize i Horvaćanske tramvajskom prugom. Kako bi sve bilo izgrađeno, potrebno je izdati lokacijsku dozvolu, te riješti imovinsko-pravna pitanja na tom području, poručuju iz Ureda za izgradnju.


Komentari