‘NEK SE POSVETE OBITELJI UMJESTO KARIJERI’ Jeste li vidjeli ove plakate u Zagrebu? Evo što se krije iza seksističkih natpisa

Foto: Press

Iako ste izjave poput ˝Više brinu o izgledu, a manje o poslu˝ ili ˝Nek se posvete obitelji umjesto karijeri˝ puno puta čuli uživo, vjerojatno ste ih u protekla dva tjedna prvi put vidjeli na billboardima koji su se, između ostalog, pojavili i u Zagrebu. Na koga ste prvo pomislili kad ste ih pročitali?

Foto: Press

U ovim se izjavama nigdje ne navodi rod, no velika većina ljudi prvo pomisli na žene. Upravo je ovo bila ideja agencije Señor koja je u suradnji s udrugom CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje pokrenula kampanju ˝Nije u redu u uredu˝ s ciljem iskorijenjivanja duboko ukorijenjenih rodnih predrasuda jer neravnopravnost nije u redu nigdje, pa ni na radnom mjestu.

Istraživanja pokazuju da su žene, zbog rodnih predrasuda, slabije plaćene za poslove na kojima rade i na njima teže mogu napredovati, za razliku od muškaraca, i da u prosjeku imaju 13% manju plaću od muškaraca, ali i 22% manju mirovinu. Svaka treća žena u nadzorni odbor uđe 12 godina kasnije od muškarca, a pri zapošljavanju pita ih se o planovima za djecu, što po zakonu nije dozvoljeno. Kako naglašavaju organizatori kampanje, primjeri diskriminacije ovdje ne staju, ali im zajedno možemo stati na kraj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RECI.HR (@reci.hr)

Stani na kraj rodnoj neravnopravnosti – potpiši peticiju!

Upravo zbog toga, kampanju su podržale brojne organizacije, kao i utjecajne osobe iz poslovnog svijeta, a pridonijeti unaprjeđenju položaja žena na radnom mjestu možeš i ti ako potpišeš peticiju.

Problem s rodnom neravnopravnosti je da je toliko duboko ukorijenjena u društvo da je ponekad ni ne prepoznajemo kao nešto što se treba mijenjati za dobrobit napretka cijele zajednice. Akcija ˝Nije u redu u uredu˝ pokrenuta je kako bi osvijestili rodne predrasude i borili se protiv njih kako bismo mogli jednog dana živjeti u rodno ravnopravnom društvu. Ako te zanima više o rodnoj neravnopravnosti, kao i kako prijaviti slučaj diskriminacije, te podatke možeš pronaći na radnica.org.


Komentari