Nakon vandalizma: Evo kako izgleda Titov cvjetnjak na 42. godišnjicu njegove smrti, oglasili se iz Zrinjevca

Trava (Foto: Zagreb.info)

Da spomen predsjednika bivše republike Jugoslavije Josipa Broza Tita izaziva kontroverze, očito je tijekom cijele godine, a ne samo 4. svibnja kada je godišnjica Titove smrti.

Tako je Zagreb.info u veljači pisao o tome kako je oštećen cvjetnjak koji ružama ispisuje riječ “TITO” u ulici Kneza Domagoja.

Kao što smo tada vidjeli na terenu, najviše su stradali gornji dijelovi dvaju slova “T” kao i na slovu “I”. Slovo “O”, većinom je prošlo neoštećeno.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Nepoznati počinitelji koji su se obračunali s ružičnjakom koji je tamo od osamdesetih godina, otkinuli su komade zemlje s travom, a nažalost nisu bile pošteđene ni pojedine sadnice iz kojih je trebalo niknuti novo bilje.

Cvjetnjak je prema podacima katastra, u vlasništvu suvlasnika stanara obližnjih zgrada, a redovito ih održava gradska tvrtka Zrinjevac.

“Navedeno oblikovanje tamo se nalazi već godinama i koliko mi je poznato nije bilo pritužbi zbog u svijetu do današnjih dana cijenjenog i globalno najpoznatijeg imena nekog hrvatskog političara” komentirao je situaciju u Domagojevoj ulici za Zagreb.info predsjednik Mjesnog odbora Donji grad Robert Faber i to svega dan prije vandalizma koje je, neovisno o političkim stajalištima, za svaku osudu.

Da se stanari nisu protivili potvrdio nam je i jedan tamošnji stanar.

“Žao mi je da je uništeno. To je uvijek bilo ovdje i bila je zanimljiva priča za moje prijatelje”, komentirao je gledajući sa terase na cvjetnjak.

Suprotstavljena mišljenja

Iako nije smetao stanarima, smetao je Jugoslavenskom društvu političkih zarobljenika, koji su 2018. čak i prosvjedovali kako bi se cvjetnjak uklonio kao i ime trga kod Zagrebačkog HNK.

“Sama činjenica da se u Gradu Zagrebu, u kojem je odlukom Gradske skupštine uklonjeno ime diktatora Tita sa jednog važnog trga, još uvijek nalazi cvjetnjak s njegovim imenom, negacija je odluke Grada Zagreba o uklanjanju tog imena,” stoji u pismu Jugoslavenskih političkih zatvorenika tadašnjem gradonačelniku Milanu Bandiću.

Kako je prvopotpisani član tog društva ujedno i predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak, kontaktirali smo ga da nam prokomentira vandalizam u Domagojevoj.

S jedne strane, naveo je kako ne može ime diktatora biti ispisano cvijećem, ali kako s druge strane ni vandalizam nije opravdan.

“Ja sam bio za to da se ostavi cvijeće samo da ne piše Tito ili da se dosadi još cvijeća. Ja sam protiv uništavanja cvijeća veliki sam ljubitelj cvijeća i imam mnogo cvijeća u kući u Zagorju. To je trebalo ukloniti apsolutno, ali ovo nije dobro”, rekao je Čičak.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Za komentar smo upitali i čelnika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca, koji je zanimljivo, tog istog tjedna zbog zalaganja za povratak imena trga Maršala Tita, primio prijetnju smrću.

“S jedne strane tu je općeniti problem nekog tko uništava tuđi trud u pogledu okoliša u pogledu onoga što bi trebalo biti lijepo, u konačnici zeleno i predstavljati na neki način sliku jednog grada gdje je život ugodan i lijep. S druge strane, to nosi i političku poruku onih koji, naprosto, kada se s nečim ne slažu to uništavaju. To nije demokratski, demokracija znači uvažavanje svakog stava pa i onog koji je dijametralno suprotan.

To znači da se vrijednosti jednog društva ne uništavaju jer ih vidite na drugačiji način. U ovom kontekstu to je i jedan retrogradni potez koji ocrtava postojanja najmanje dvije Hrvatske. Jedne koja je prihvatila da je promijenjen naziv trga i nikada nije narušila činjenicu da se trg sada zove Trg Republike Hrvatske i druge koja svako spominjanje izvjesnih vrijednosti koje su povijesne, uzvraća prijetnjama psovkama i vrijeđanjem. Mislim da je to u jednoj velikoj mjeri razlika između civilizacije i necivilizacije, biblijski između dobra i zla”, komentirao je Gotovac.

Visoka trava na godišnjicu smrti

U međuvremenu šteta na cvjetnjaku je popravljena, a iako Tito, njegovo nasljedstvo, akcije i potezi i dalje potiču razilaženje mišljenja, građani Zagreba su u srijedu za Zagreb.info podijelili uglavnom pozitivna sjećanja na bivšeg predsjednika, navodeći kako su plakali kada je preminuo (svega nam je dvoje ljudi reklo da im nije bilo žao kada je umro, ali su odbili to detaljnije komentirati).

Stoga nas je i zanimalo u kakvom je stanju Titov cvjetnjak danas, na 42. obljetnicu njegove smrti.

Ako je prije bio problem što su vandali tamo dolazili i uništavali sadnice, u srijedu je problem bio što nitko nije dolazio, i to dulje vrijeme.

Slova su obnovljena, ali okruženo gustom travom, zbog čega sve djeluje pomalo neuredno i neodržavano.

Foto: Zagreb.info

“Sukladno planu i programu održavanja zelenih površina, košnja predmetne lokacije će biti izvršena ovaj tjedan”, najavili su iz Zrinjevca na naš upit.

 

 

Komentari