NAKON NJEGA, OVO ZANIMANJE ĆE OTIĆI U POVIJEST: Upoznajte posljednjeg zagrebačkog čistača cipela (FOTO)

Biti ulični čistač cipela na Jelačić placu nekada je bila čast, posao koji se prenosio s koljena na koljeno….

Na uglu Frankopanske i Ilice svoj posao obavlja posljednji ulični čistač cipela. Kako sam kaže, u Zagrebu ih više nema, a kada se i on preda, ovo zanimanje će otići u povijest. Zagrepčani, ionako, nemaju gdje isprljati cipele. Kada je prije 12 godina počinjao s ovim poslom, bio je iznimno popularan, a cipela koje je održavao, bilo je napretek. Zagrepčani su tada još uvijek njegovali gospodske manire i visoki sjaj, a danas to čine rijetki.

čistač cipela

“Zaradim dovoljno za preživljavanje. Spašavaju me stalne mušterije, mahom umirovljenici, koji još drže do takvih stvari. Mladi rijetko, no ima ih. Uglavnom me trebaju žene, kada krene kišno vrijeme. I mogu vam reći, galantnije su od muškaraca, uvijek ostave koju kunu više”, ispričao nam je ovaj ulični čistač cipela koji je 12 godina na istoj lokaciji.

>>>POSLJEDNJE DVIJE VIDEOTEKE U ZAGREBU: Vlasnik nam je otkrio zbog čega još uvijek opstaju (FOTO)

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Imao sam firmu koja je propala, a ovo mi je tad bio jedini izbor. U međuvremenu sam i zavolio ovaj posao, ipak se s njim bavim dugih 12 godina. Sve te godine sam na istoj lokaciji, bez obzira na vremenske uvjete.”, otkrio nam je.[/box]

čistač cipela

Čišćenje cipela naplaćuje po 10,20 kuna, ovisno koliko tko ima i voljan je dati: “Umirovljenicima naplatim 10 kuna, žao mi je uzeti više, a svaki put mi i ostave koju kunu. Uglavnom se vodim procijenom mušterije”

čistač cipela

Jedan je od rijetkih koji se vesele kiši i zimi jer, kako kaže, to je njegova sezona: “Zimi preživljavam malo lakše, snijeg i kiša me spašavaju, moram priznati. Uopće mi ne stvaraju problem loši vremenski uvjeti i niske temperature. Više radim pa niti ne osjetim hladnoću.”. Iako se ovo zanimanje nekada prenosilo s koljena na koljeno, njegova djeca ne pokazuju interes da bi nastavili ovaj zaboravljeni zanat. Kad jednom zatvori obrt, zanimanje “ulični čistač cipela” potpuno će nestati sa zagrebačkih ulica.

>>>ODOLIJEVA VREMENU PUNIH 80 GODINA: Alenka je jedna od posljednjih koji se bave ovim poslom (FOTO)

>>>ZAGREBAČKA POSTOLARKA NASTAVILA OČEVIM STOPAMA: Za njihove unikatne cipele svi već znaju (FOTO)


Komentari