Nakon izdavanja zabrane kupanja na Bundeku i dalje ima kupača?

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Grad Zagreb jučer je zabranio kupanje na sve tri plaže na Bundeku zbog onečišćenja jezera. Danas, plaže nisu prazne kako je očekivano, desetak ljudi uživa u suncu.

”Čim vidimo nekog u jezeru odmah ga upozorimo da je voda onečišćena i da je kupanje zabranjeno. Neki nas poslušaju, neki ne. Kažemo im da to rade na vlastitu odgovornost”, rekli su spasioci za portal Index.hr

Podsjetimo, jučer su iz Grada objavili kako je u tieku zabrana kupanja zbog kontaminiranosti jezera.

”Tijekom provođenja redovitog monitoringa vode za kupanje na jezerima Jarun i Bundek, utvrđeno je kratkotrajno onečišćenje vode za kupanje na jezeru Bundek. Razlog kratkotrajnog onečišćenja na sve tri plaže jezera Bundek je povećana granična vrijednost mikrobiološkog pokazatelja crijevnog eneteroka.


Vjerojatni razlog kratkotrajnog onečišćenja je izrazito nizak vodostaj vode u jezeru Bundek i visoka temperatura zraka. Obavještavamo cijenjeno građanstvo da će Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, nastaviti provoditi redoviti monitoring vode za kupanje na jezeru Bundek, kako je propisano Uredbom i dalje svaka 2 tjedna.

Rezultati analize vode za kupanje, kao i do sada objavljivati ćemo na Službenim stranicama Grada Zagreba te na oglasnim pločama na samim plažama. Privremena zabrana kupanja na jezeru Bundek trajat će dok dva uzastopno redovito analizirana uzorka vode ne budu ocijenjena najmanje ocjenom „dobro“, stajalo je u priopćenju.

 

Komentari