NA TREŠNJEVKU STIŽU BICIKLIMA! U Zagrebu se održava Pride Ride: ‘Propituju se prava transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U subotu, 5. lipnja, u metropoli se održava Pride Ride. Naime, riječ je o biciklističkoj verziji Povorke ponosa, a njome svi pripadnici, ali i zagovornici ove skupine žele – podsjetiti na svoja prava.

“Kad smo prošle godine usred pandemije i neposrednih posljedica potresa krenule organizirati prvi Pride Ride, nadale smo se da ćemo ove godine u ovo doba živjeti bar malo bolje. Međutim, rješavanje temeljnih životnih pitanja građana Zagreba, uključujući pripadnike naše zajednice, ne pokreće se s mrtve točke. Ali zato se pokreće novi Pride Ride, kao i niz drugih događanja kojima ćemo obilježiti ovogodišnje Ponosne dane!”, poručili su na Facebooku.
“Proslavit ćemo i nedavnu presudu koja životnim partnericama i partnerima omogućuje pristupanje procjeni da postanu posvojiteljice, ali i izraziti zabrinutost zbog stava hrvatske Vlade, koja se na tu povijesnu odluku odlučila – žaliti”, nastavljaju organizatori.
“Prvu godinu postojanja našeg kolektiva u javnom je prostoru nažalost obilježilo i propitivanje prava transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba na samoodređenje – ove godine zato ćemo posebni naglasak staviti na potrebu za sustavnim prepoznavanjem i ostvarivanjem njihovih prava”, dodaju.
“Za kraj, kako mnoge od nas već godinu dana nisu bile u mogućnosti družiti se uživo, potrudit ćemo se organizirati što više aktivnosti na otvorenom – vrijeme je za izlazak iz naših korona-brloga i šareno zauzimanje novih dijelova grada!”, poručili su.
Okupljanje je u subotu u pet popodne u Parku Stara Trešnjevka, a evo i rute:  Park stara Trešnjevka – Ozaljska – Tratinska – Savska – Žerjavićeva – Baruna Trenka – Trg kralja Tomislava – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Vukovarska – Trešnjevački trg – Ozaljska (povratak u park).


Komentari