Na današnji dan spašen je Radio 101! Na Trgu bana Jelačića Zagrepčani su se izborili za slobodu govora

Photo: Radio 101

Na Trgu bana Jelačića prije točno 24 godine održan je najveći prosvjed u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, na današnji dan 1996. godine građani su se okupili kako bi od vlasti zahtijevali nastavak nesmetanog emitiranja Stojedinice.

Radio 101 tih je 90-ih godina prošloga stoljeća bio simbol slobode razmišljanja i govora.

Vijeće za telekomunikacije koje je bilo pod kontrolom tadašnje vlasti, 20. studenog 1996. godine, odlučilo je oduzeti koncesiju za emitiranje Radiju 101, jednom od rijetkih nezavisnih elektroničkih medija koji su se kritički odnosili prema autoritarnom načinu vladanja i kršenju građanskih i medijskih sloboda, prije svega slobode javne riječi.

Ta odluka momentalno je dovela do kulminacije nezadovoljstva i bunta građana svih političkih opcija i ideoloških opredjeljenja. I građani su odlučili stati u obranu radija…

Na Trgu se sljedećeg dana, 21. studenog 1996., okupilo stotinjak tisuća ljudi i to je bio najmasovniji skup protiv aktualne vlasti u Hrvatskoj. Građani su prosvjedovali protiv odluke Vijeća i zahtijevali su od vlasti da ponište odluku te da omoguće nesmetano emitiranje Stojedinice. Prosvjed je bio miran i civiliziran.

Najvećim demonstracijama u novijoj hrvatskoj povijesti Stojedinica je spašena, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti uspjela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost. Skup  na kojem je bilo 100 tisuća ljudi, osim što je sačuvao koncesiju Radiju 101, uspio je sačuvati demokraciju u Hrvatskoj te oslabiti utjecaj politike na policijski aparat.

Vlada je uskoro na izvanrednoj sjednici zaključila kako su se stekli uvjeti za novi natječaj te da bi se do tada trebalo omogućiti emitiranje Stojedinice. Koncesija za emitiranje vraćena je na sjednici Vijeća koja se održala početkom iduće godine.

Komentari