NA DANAŠNJI DAN: Prije sto i jednu godinu rođen je Ivan Kožarić, ugledni hrvatski kipar koji je svoje ideje crpio s ulice

Ivan Kožarić (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Na današnji dan 1921. godine rođen je pokojni Ivan Kožarić, ugledni hrvatski kipar, član HAZU i član grupe Gorgona. Kožarić je preminuo 2020. godine u 99. godini života. Inače, svake se godine njegov rođendan u lipnju obilježavao prigodnom izložbom.

Ugledni kipar izlagao je na mnogim važnim svjetskim izložbama. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u Hrvatskoj i svijetu, a zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture. Nekoliko njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima, a među njima ističu se spomenik A.G. Matošu na Strossmayerovom šetalištu i Prizemljeno sunce u Bogovićevoj ulici u Zagrebu.

Prizemljeno sunce u Zagrebu Ivana Kožarića (Foto: Ranko Suvar /CROPIX)

“Ja sam hodač, iz hodanja crpim svoje ideje”, rekao je jednom prilikom za Jutarnji list te dodao: “Kao kipar, ja živim isključivo na ulici.” Kožarić se kretao iz svojeg stana koji se nalazio u Vukovarskoj ulici, odmah iza Zagrepčanke. Atelje mu je bio tek mjesto na kojemu će prikazati zapažanja koje je dobio na ulici.

Spomenik A.G.Matošu Ivana Kožarića (Foto: Milivoj Keber / CROPIX)

Inače, Kožarić je rođen u Petrinji, a školovao se u Sisku. Školu nije volio, bio je nemirna duša i apolitična osoba. Naime, jednom je ispričao kako se vezao za stup kada bi ga majka tjerala u školu. Kožarićevu braću ubili su u 2. svjetskom ratu.

Umjetnost je bila njegova najveća ljubav iako su ga roditelji usmjeravali na trgovinu. Kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu upisao je 1943., a diplomirao 1947. godine.

Komentari