NA DANAŠNJI DAN! Otvorena prva kavana u Zagrebu: Nikad nećete pogoditi iz koje se zemlje nabavljala kava

Foto: Youtube/Screenshot

Tog petog travnja 1748. godine otvorila se prva kavana u Hrvatskoj. Ne zna se njezina točna adresa, ali se pretpostavlja da je bila u Dugoj ulici, današnjoj Radićevoj u Zagrebu.

U to je vrijeme većina europskih gradova dobilo prve kavane. Kavanu u Zagrebu otvorio je trgovac Leopold Dun ili Duhn. Osim kave, gosti su mogli popiti čaj i toplu čokoladu.

Leopold je kavu nabavljao u Nizozemskoj, koja je u ono vrijeme prednjačila u trgovini kavom. Stotinjak godina kasnije u kavanama se sastajala društvena elita koja je vodila filozofske rasprave o brojnim temama.

Kavanski život doživio je procvat u drugoj polovici 19. stoljeća, što je pogodovalo otvaranju kavana i u ostalim hrvatskim gradovima.

U Zagrebu su glavne kavane bile smještene na Harmici, središnjem gradskom trgu. Gradski vodič iz 1892. godine opisuje ih slijedećim riječima:

“Na južnoj strani trga poredane su velike kavane, ispred kojih su namješteni stolovi pod platnenim šatorima na prostoru ukrašenom cvijećem i zelenilom, gdje mogu gosti boraviti u ljetno doba. Ugodno je boraviti na tom mjestu, jer tu kola mnogobrojno občinstvo, osobito u jutro za vrijeme dnevnog sajma, na koji dolazi seljaštvo iz okolice u slikovitih svojih nošnjah”.

Komentari