MURTIĆ 100: Posjetili smo izložbu koja je očarala svu političku kremu i razgovarali s kustosom Brankom Franceschijem

Foto: Zagreb.info

Spektakularna izložba “Murtić 100” već neko vrijeme je otvorena u Meštrovićevom paviljonu te je na njoj predstavljen rad ovog velikog hrvatskog umjetnika kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore Paviljona.

O izložbi smo razgovarali s kustosom Brankom Franceschijem, ravnateljem Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

“Izuzetno sam zadovoljan sa odazivom posjetitelja i drago mi je vidjeti da Murtićeva ostavština puno znači publici svih generacija. Ima jako puno mladih ljudi, kao i onih koji se sjećaju Murtića za njegova života”, ističe Branko Franceschi.

Foto: Zagreb.info

Upitali smo ga koji je njemu najdraži dio izložbe.


“To je teško reći. Spektakularnost Meštrovićeva paviljona omogućila nam je da izložbu podstavimo na jedan nesvakidašnji način što se naročito održava u spoju Galerije Bačva s Galerijom Proširenih medija. Naime, one su vertikalno povezane. Ja sam to iskoristio kako bi dočarao paralelizam koji je izvjestan u Murtićevom opusu”, priča nam kustos i opisuje kako se kroz izložbu vidi potpuna izražajnost ovog velikog umjetnika čiji se opus mijenjao kroz godine, od egzistencijalizma do hedonizma.

Foto: Zagreb.info

“Trebamo voditi računa o tome da je Murtićeva generacija stupila na scenu u vrijeme rata i zadnje godine su proveli u ratu. To je za jednog liberalnog humanista kao što je bio Murtić dojam začaranog kruga u kojem se zlo ciklički ponavlja”, objašnjava nam Franceschi.

Otkrio nam je da su izložbu posjetili bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović, Stipe Mesić, aktualni predsjednik Zoran Milanović, Budimir Lončar, kao i brojni drugi iz političkog i kulturnog miljea. Očekuje i posjet nove vlasti u Zagrebu.

“Očekujemo da će se interes za izložbom nastaviti i preporučam svima da dođu. Naša namjera je da publici omogućimo taj nalet energije koju čovjek osjeti pred individualnim Murtićevim platnom i ono što ga to izdvaja među toliko umjetnika”, poručuje kustos Branko Franceschi.

Cijeli intervju pogledajte ovdje:

Izložba počinje u Galeriji Bačva s impozantnim radovima po kojima se Murtić najviše pamti, a koje karakterizira naglašeni dinamični kolorizam i snažna gesta.

Foto: Zagreb.info

Galerija PM donosi njegove aktivističke cikluse kojima je komentirao i tragičnu stvarnost oko sebe, poput onog o ratnoj tematici, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u gvašu, keramici, emajlu i mozaiku, a tu su i pejzaži te gradske vedute koje su obilježile njegovo stvaralaštvo tijekom šezdesetogodišnje karijere.

Foto: Zagreb.info

Izložene su, među ostalim, Murtićeve grafičke mape “Jama”, “Hommage a Dubrovnik”, “Neruda”, te gvaševi iz ciklusa “Nove apstrakcije”, a kako bi se izbjegao monoton način predstavljanja kroz dokumentaciju, Ivan Marušić Klif napravio je multimedijsku instalaciju koja predstavlja njegove radove u javnom prostoru, institucijama hotelima, crkvama, poštama.

Izložba  u Meštrovićevom paviljonu bit će otvorena  do 18. srpnja, a cijena ulaznice je 55 kuna, s popustom za studente.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Komentari