Mistična ruševina pod Medvednicom krije tajnu velike ljubavi, vrijedi milijune i mogla bi postati wellness

Ljerka Šram bila je hrvatska glumica, takozvana “dama s kamelijama” koja je slovila za jednu od najljepših hrvatskih glumica, a i Zagrepčanki općenito. Svojom karizmom i talentom očarala je i austrijskog vođu Franju Josipa I., ali ponajviše dječaka iz ulice kraj kojeg je živjela – zagrebačkog književnika i intelektualca – Milivoja Dežmana.

Foto: Wikipedia

Njihovoj, jednoj od najljepših, ali i najtužnijih ljubavnih priča svjedoči sablasno zdanje napuštenog sanatorija Brestovac, sagrađenog na obroncima Medvednice, kojeg je dao sagraditi upravo Dežman. Odjenuvši “liječničku odoru”, Dežman je svojoj ljubavi, što je u Zagrebu bila javna tajna, omogućio najbolje uvjete za liječenje od tuberkuloze, od koje je glumica preminula.

“Ili moja ili nikoja”, još za vrijeme mladosti kazao je Dežman, koji je Ljerki slao pisma, koja su s vremenom bila sve rjeđa i rjeđa. Napokon, preko plakata za predstavu saznao je kako je postala gospođa, odnosno žena bankovnog činovnika, Aleksandra Isakovića kojem je rodila sina Sašu. Dežman je predvidio njegove postupke, pa se ubrzo saznalo kako je Isaković pronevjerio novac u Prvoj hrvatskoj štedionici, nakon koje se vratio u rodnu Srbiju i netragom nestao.

Foto: Facebook

Kao što je spomenuto, svi su znali za platonsku ljubav Ljerke i Milivoja, jer u brak nisu stupili. On je objeručke prihvatio nju i njenog sina iz propalog braka, ali od voljene je dobio samo poštovanje. Kada je oboljela, iskoristio je sav svoj utjecaj kako bi njoj kao prvoj pacijentici suvremene bolnice, omogućio najbolje moguće uvjete za oporavak. Zajedno su provodili dane ispod borova lječilišta, ali glumica je preminula, gušeći se, u Dežmanovim rukama kojima ju je i spustio u lijes.

Ruševina s potencijalnom wellnessa

Bolnica je, pronalaskom lijeka protiv tuberkuloze polako počela propadati, a svoj konačan “pad” doživjela je kad su partizani pobili više od 200 preostalih pacijenata i otada je zgrada u zaboravu. Gotovo stoljeće nakon Brestovac naočigled postaje ruševina, unatoč brojnim medijskim natpisima o obnavljanju. Kako je svojevremeno pisao t-portal, poteže se ovdje i pitanje smjene ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak, Bore Nogala, koja je 2019. aktualizirala pitanje zdanja.

U samom srcu Zagrebačke Gore, Brestovac je trenutno zanimljiv samo avanturistima, igračima paintballa i općenito je atraktivna lokacija za mistične priče. Ipak, Brestovac se mnogima svidio iz sasvim drugih razloga tj. zemljište bi se, prema saznanjima vrijedno nekoliko milijuna eura, moglo prenamijeniti u hotel s wellness i rekreacijskim sadržajem.

Ipak, cijela priča se zahuktava pa ponovno pada u zaborav, što smjenama vlasti, a što zbog investitora. Smatra se kako bi se Brestovac u budućnosti ipak mogao prodati. Prodaja bi iznosila između dva do pet milijuna eura, ali dok se ugovor ne sklopi, sa zagrebačke će se žičare još uvijek gledati na ruševine sanatorija, simbol ljubavne priče koja je nadživjela kompleks.


Komentari