Mirjana Mirt u novoj akciji: ‘Hrvati nemaju državu pa nemaju niti što slaviti’

“ŽIVJELA PRIVATIZACIJA, ŽIVJELI TAJKUNI, ŽIVIO KAPITALIZAM”, natpis je na transparentu s kojim se danas na Trgu bana Jelačića pojavila Marijana Mirt, aktivistica koja je javnosti postala poznata nizom akcija koje je poduzela, a zbog kojih je došla na “listu neprijatelja” desničarskih struja. Novu akciju izvela je povodom obilježvanja Dana državnosti, a ovim performansom htjela je poručiti, kako kaže, da Hrvati nemaju državu, pa tako nemaju niti što slaviti.

“Performans je trebao prikazati realnost života večine građana u lijepoj njihovoj državi gdje političke strukture i pripadajući im prirepci – razne nevladine udruge i organizacije – žive ko pijani milijarderi dok oni na čiji račun žive kopaju po smeću i nose gaće na štapu”, kazala nam je Mirt.

Ističe kako su isti oni koji Dan državnosti slave svečanim domjencima, večerama i tribinama upravo oni koji su nas doveli do toga da građani nemaju državu te oni koji su “državu pokrali, rasprodali i pretvorili građane u roblje”.

“Jednostavno, poruka je da mi kao narod nemamo niti državu niti što slaviti”, dodaje Mirt.

Gledajući godinama kako vladajući upropaštavaju i zemlju i ljude, u njoj se, kaže, stvarala gorčina koju je iskazala ovim ironičnim performansom.

Aktivistica također upozorava da bi u budućnosti “prevareni i uništeni” mogli svoj bijes iskazati na drugi, na svoj način.

“E, a onda im neće ni bog pomoći”, zaključuje.

Podsjetimo, Mirt se dosad zalagala se za prava manjina, marširala je u Zagreb Gay Prideu, sudjelovala u antifašističkim skupovima, štrajkala glađu za slobodu govora u Hrvatskoj, a na jednoj od akcija Građanske akcije nosila je natpis ‘Jedina crkva koja osvjetljava je ona koja gori’.


Komentari