Metalna ograda na Markovom trgu zadaje glavobolje stanarima: ‘Sve ovo odvratno izgleda, a onaj tko hoće napasti ionako će naći način’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Od pucnjave na Trgu svetog Marka prošla je jedna godina i gotovo tri mjeseca. Nekoć omiljeno mjesto za turiste, ali i šetače i dalje je okruženo ogradom i policajcima. Prema pisanju Jutarnjeg za stanare tog područja ova ograda predstavlja samo problem, no ne i sigurnost.

Tako zbog ograde moraju kružiti oko trga da bi došli do trgovine što otežava život onim starijima.

“Prvo, sve ovo odvratno izgleda, a drugo onaj tko hoće napasti ionako će naći način. Jako je ružno, nije ugodno ljudima, a da ne pričam o tome kako voze po Mesničkoj. Najbrže voze službeni automobili”, kaže Sanja Benić Vojvodić koja tu živi od djetinjstva.

Otkrila je i da su već nekoliko puta pisali Mjesnom odboru, no stvari se nisu pomaknule s mrtve točke. Ima i stanovnika Gornjeg grada kojima policija i ograda posebno ne smetaju te i dalje vide posebnom u Trgu sv. Marka. No, tajnica Učeničkog doma Marije Jambrišak kaže da ponekad do njih ne može doći dostava jer policija to ne dopušta, a učenicima moraju pripremiti obrok.  Jambrišak smatra da bi bilo bolje da se to sve regulira na neki način i ne razumije zašto policija ne komunicira s njom ili ravnateljem doma. Sličan problem su imali iz Hrvatskog instituta za povijest koji su se mučili sa selidbom. Često se dogodi i da policiji moraju objašnjavati da rade u institutu u Opatičkoj što je dodatan stres oko dolaska na posao.

Pored metalne ograde, na Markovom trgu je počeo rasti korov između kamenih kockica što je dodatno unazadilo izgled nekoć omiljenog trga. Kako se zbog svega toga osjećaju turisti, za Jutarnji su otkrili vodiči iz Najljepše ljubavne priče iz starog Zagreba koji kažu da ograda i policijsko osiguranje djeluju uznemirujuće na posjetitelje.

“U frekventno vrijeme obilaska grada, osobito vikendom, pravi je izazov za turističke vodiče uloviti mjesto za svoju grupu na tom skučenom prostoru, a i tad se glasovi vodiča miješaju, jer se nemaju gdje odvojiti. Kad im ispričamo priču o nemilom događaju zbog kojeg je ograda postavljena, i na to nadovežemo priče o crkvama u koje ne mogu ući zbog nesaniranih posljedica potresa, kao ni u Povijesni, Arheološki ili Prirodoslovni muzej, niti u Muzej za umjetnost i obrt, pitaju se gdje su došli”, kažu vodiči i predlažu da se Vlada i Sabor premjeste izvan stare povijesne jezgre.

Ako je suditi po trenutnoj situaciji, čini se da je metalna ograda najjednostavnije rješenje, a kada će najstariji trg ponovno postati omiljeno mjesto okupljanja, ostaje nepoznanica.

Komentari