(FOTO) Marijana Matoković sa svojim crvenim nosom donosi radost onima kojima je najpotrebnija

crveni nosovi - klaunovidoktori - snimio drazen bota

“CRVENI NOSOVI klaunovidoktori“, kod nas su počeli s djelovanjem 2010. godine. Donose smijeh djeci i potrebitima na poseban način. Ukupno su posjetili 97 tisuća malih bolesnika, starijih i nemoćnih u 8 godina djelovanja.

Njima se pridružila i mlada Marijana Matoković, koja je nakon završenog studija ekonomije na Veleučilištu Vern’ upisala i studij glume i lutkarstva u Osijeku.  

“Na četvrtoj godini sam saznala za udrugu “CRVENI NOSOVI klaunovidoktori“, preko kolegice sa studija glume Marine Bažulić, također klaunese CRVENIH NOSOVA. Svidio mi se njihov plemeniti cilj i organizacija kao takva, te sam se prijavila na audiciju. Sama audicija traje nekoliko dana i potrebno je pripremiti kratku priču u “klaunovskom” obliku. Uz umjetničkog direktora Zorana Vukića, na audiciji je prisutan i zamjenik umjetničkog direktora RED NOSES International, čijoj organizaciji pripadamo, a koji svojim bogatim umjetničkim iskustvom vodi radionice na audiciji. Prolazi se niz vježbi u kojima se promatra koliko je kandidat zaigran i maštovit” objašnjava mlada klaundoktorica Matoković.

Foto: Tina Kadoić

„Nakon audicije novi klaunovi kreću na školovanje u „International school of humor“ u Beču te u prve posjete bolnicama s kolegama klaunovima, kako bi se nova osoba upoznala s radom, od bolničkih procedura do upoznavanja svih odjela bolnice i medicinskog osoblja.  Nakon toga, kreću zajedničke klaundoktorske vizite sa iskusnim kolegama klaundoktorima te novi klaun postaje „klaun junior“ Edukacija je konstantna i kroz spomenutu Internacionalnu školu humora i kroz godišnji nacionalni kamp na kojem se okupe svi klaunudoktori te nam dolaze učitelji i predavači iz različitih zemalja kako bi se osnažili i izvještili za sve programe koje provode CRVENI NOSOVI klaunovidokotori u Hrvatskoj.” rekla je Matoković.

Postoje redovne posjete, klaundoktorske vizite u okviru Dječjeg programa, u koje idu dva klauna i uglavnom se obilaze odjeli pedijatrije, kirurgije, ortopedije, gastroenterologije, ali i  drugi odjeli u bolnici na kojem se nalaze djeca. Postoji program i za starije i nemoćne, koji je sličan onome za djecu. Taj program je drugačiji, jer odlazimo u domove za starije osobe, a i pristup starijim osobama je nešto drugačiji nego prema djeci. Korisnici domova za starije osobe jako su otvoreni i vrlo pozitivno reagiraju na nas. Isto tako, imaju izraženu potrebu za komunikacijom, a vole verbalni humor i pjevanje starih pjesama, to ih vraća u mlade dane. Postoji program i za djecu s teškoćama u razvoju koji se zove “Karavan orkestar” koji provode tri klaundoktora. Riječ je o interaktivnoj, senzomotoričkoj predstava koja potiče djecu s teškoćama u razvoju na doživljaj i reakciju. Ovaj program je savršen za njihovu integraciju, ostvarivanje kontakta, fokusiranost, doživljaj i emocije.

“ U dječjim očima mašta je beskonačna. Crveni spužvasti nos, koji im poklanjamo nakon susreta, može biti loptica, mikrofon, telefon ili što god dijete zamisli. Klaunovidoktori imaju vlastite gumene ili plastične crvene nosove. Njih se ne skida, jer smo stalno u ulozi. Dogodi se da dijete posegne za nosićem i tada treba pronaći spretno rješenje kako bi se ta situacija izbjegla, jer naš crveni nos je najmanja maska na svijetu koja nam omogućava bivanje u ulozi klaundoktora. Lik klauna osmišljamo sami i on reagira prema osjećajima, ako je tužan ili sretan to će pokazati. Razlog zašto je odabran lik klauna, a ne Harryja Pottera ili nekog drugog popularnog lika skriven je u umjetničkoj definiciji klauna, on je naime, poezija u pokretu. Njemu je dopušteno pokazivati emocije prema van” objašnjava Matoković.

crveni nosovi – klaunovidoktori – snimio drazen bota

Kako je generalno misija CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora širenje radosti i veselja svima kojima je to potrebno, klaunovidoktori usko surađuju s liječnicima, medicinskim sestrama i roditeljima koji im se uvijek razvesele, navikli su se na njih. Na primjer, u KBC Rebro znaju otići u kuhinju i tamo odsviraju ili otpjevaju pjesmu, što izazove opće veselje.

“Roditelji bolesne djece također super reagiraju na nas i zahvalni su nam. Podržavaju nas i redovito su iznenađeni našim dolaskom  jer su nas vidjeli na gradskim plakatima i željeli su nas uživo vidjeti. Naravno, oprezni smo koliko ulazimo u intimu roditelja i djeteta, prilagođavamo se situaciji.

Znalo je biti težih situacija, no tu je partner klaun koji je podrška i snaga. U samo jednoj situaciji mi je bilo izuzetno teško, a radilo se o posjeti domu za starije osobe. Bilo mi je teško kada smo otišli. Nama nije želja samo nasmijati, dovoljno je pojaviti se u bolnici ili domu i uputiti koju lijepu riječ” rekla je klaundoktorica.

Klaunovidoktori poštuju se protokol bolnice, domova za starije i institucija u koje dolaze,  pa se datumi posjete dogovaraju mjesec unaprijed. Prilikom dolaska u bolnicu, klaunovidoktori  odlaze u prostoriju za presvlačenje. Nakon toga obilaze  prostorije koje su dogovorene za posjetu taj dan. Isto tako, javljaju se glavnoj sestri koju pitaju postoji li neka soba u koju nije zgodno obići. U pravilu, u bolnicama i domovima zadržavaju se do tri sata, iako se to zna mijenjati.

“Humor je ljudska potreba, nije vezana uz jezične barijere. Mi unutar same organizacije imamo razmjene klaunovadoktora, tako sam ja prošle godine bila u Grazu. Tamo sam imala priliku obići dom za starije i tri bolnice. Vidjela sam kako drugi kolege rade, ali princip je isti. Isto tako, prije mjesec dana sam bila na jednoj edukaciji u Španjolskoj specijaliziranoj za  klaunsku umjetnost. Radila sam različite tehnike s 15 različitih internacionalnih učitelja. U Hrvatskoj je, izvan CRVENIH NOSOVA, jako teško pronaći ovakve edukacije” objašnjava Marijana.

Zahtjevno je biti klaun, otkriva Marijana, iz razloga što se mora biti prisutan u trenutku, nema “fige u džepu”, živi se u interpretaciji, u sada i ovdje. Klaun može glumiti bilo gdje, bilo kada i za bilo koga. Klaunovi nemaju ograničenja,  klaun ako vjeruje u mogućnost letenja, oni će poletjeti. Isto tako, važna je brzina mašte i reakcija.

“Studij glume i lutkarstva jako su mi pomogli u ovom pozivu. Lutka je nešto neživo, a ti kao lutkar njoj daješ dušu. Tako i klaun kojega glumim, dajem mu dušu. Ono što je divno kod lutkarstva je što svaki predmet može postati lutka, sve je stvar mašte i percepcije.

Učili su me kako je mašta mišić koji se vježba i tako se razvija. Meni najdraža vježba je ona u kojoj se uzme bilo koji predmet i zadatak je taj predmet upotrijebiti kao bilo što drugo osim njegove osnovne funkcije. Počinješ drugačije percipirati stvari, stvaraš svoju priču.

Sve umjetnosti su mi okidač za stvaranjem priče. Svojom maštom i sposobnostima spajam stvari oko sebe i tako uspostavljam kontakt s publikom” priča Matoković.

Za biti klaundoktor treba imati dobro srce, energiju, želju za učenjem i otvorenost. Prednost su naravno prijašnje iskustvo rada u kazalištu ili neka vještina koja se može iskoristiti u posjeti bolnici. Isto tako, treba živjeti u trenutku, ali imati i psihofizičke snage izdržati situacije koje se mogu susresti u bolnicama i domovima.

crveni nosovi – klaunovidoktori – snimio drazen bota

Organizacija CRVENI NOSOVI klaunovidoktori financira se iz donacija građana, tvrtki i kroz institucionalnu podršku, a njihov rad i trud možete nagraditi donacijama i donijeti djeci osmijeh na lice. Posjetite njihovu web stranicu www.crveninosovi.hr i saznajte još više o klaunovima doktorima te podržite njihov rad.

 

Komentari