MARIJA BRAUT: Prva dama hrvatske fotografije i ‘dobri duh Zagreba’

Foto: Press, Marija hoda tiho (dokumentarni film)

Fotografkinja Marija Braut rođena je na današnji dan, 7. kolovoza 1929. godine u Celju, otkuda se 1941. godine odselila u Zagreb na studij Arhitekture. Od 1967. godine bavi se fotografijom i to prvo kao učenica, a potom i suradnica velikana i predstavnika zagrebačke škole fotografije Toše Dabca.

Foto: ULUPUH

Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u Galeriji Studentskog centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a. Radila je u Galerijama grada Zagreba, današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, za koji je snimala za kataloge te portrete umjetnika. Nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložaba. Posljednju veliku izložbu, “Nepoznati Zagreb Marije Braut”, imala je 2014. godine u Umjetničkom paviljonu.

Foto: Nepoznati Zagreb / ULUPUH

“Dobila sam nagrade i formalna priznanja, ali najviše mi znači kada vidim da su moje fotografije još uvijek aktualne. Nedavno sam u knjižnici na Krvavom mostu vidjela izložbu svojih fotografija Zagreba snimljenih još 60-ih godina. Jednom će netko gledati moje još neobjavljene negative koje ću dati muzejima i galerijama i poželjet će ih razviti i postaviti izložbu. To će mi biti najveće priznanje”, rekla je znamenita fotografkinja.

Kroničarka Zagreba

Baš kao i njen mentor Tošo Dabac, Marija Braut slijedila je umjetnički stil zagrebačke škole fotografije dokumentiravši Zagreb u nastajanju, prikazujući crtice i trenutke iz života, kakve su i njene najpoznatije fotografije. Nisu je bez razloga nazvali ‘dobrim duhom Zagreba’.

Foto: ULUPUH
Foto: ULUPUH

O svom životu i radu progovorila je u dokumentarnom filmu ‘Marija hoda tiho’ iz 2009. “To nije vedar film, ima sumornu notu baš kao i moj život. ničim se više ne da popraviti, kaj je tu je’, rekla je Marija na premijeri.

Snimala sam svoj Zagreb

Marija Braut preminula je 1. srpnja 2015. godine, a posljednju veliku izložbu ‘Nepoznati Zagreb’ imala je godinu ranije u Umjetničkom Paviljonu.

“Ne, dosadilo mi je što više ne mogu raditi. Sad hodam pomoću štapa i moja unuka kaže da mi treba treća ruka. Ona i moja kćer Ranka kupile su mi mali digitalni aparat i ja sam od muke snimala svoj Zagreb. Imala sam i izložbu digitalnih fotografija, ali nedostaje mi razvijanje negativa. Svaki ima svoju priču, svaki me podsjeća na određeni trenutak, mogla bih danima govoriti o njima”, rekla ja Marija Braut za Vox Feminae na pitanje o je li joj ikad dosadilo raditi.

Komentari