Manje poznate gradske lokacije Hermana Bolléa: Šetnja ulicama zagrebačkog arhitekta

Foto: Zagreb.info

Na današnji dan napustio nas je arhitekt Herman Bollé za kojega bez sumnje možemo reći da je zaslužan za zagrebački arhitektonski i urbanistički procvat na pragu s 19. na 20. stoljeće. Hrvatski arhitekt njemačkog porijekla rođen je u Kölnu 18. listopada 1845., a umro je u Zagrebu 17. travnja 1926. godine. Radio je u zidarskoj radionici svog oca, pa onda u ateljeima njemačkih arhitekata.

Nakon što je upoznao biskupa J.J. Strossmayera i Izidora Kršnjavog preuzeo je izgradnju đakovačke katedrale i nadzor nad restauracijom crkve Sv. Marka u Zagrebu. Zbog sve većeg opsega arhitektonskog posla u Hrvatskoj Bollé se od 1878. trajno nastanjuje u Zagrebu, a po dolasku u Zagreb najprije sa suprugom stanuje kod poznanika, da bi naknadno sagradio vlastiti dom u Žerjavićevoj 4.

Foto: Wikimedia Commons

Iako je autor mnogobrojnih zdanja u Zagrebu te se može reći da je bez premca oblikovao središte grada kakvo danas poznajemo, kao što su mirogojske arkade, Muzej za umjetnost i obrt i palača Pongratz na Jelačićevu trgu. No, Bolle je ujedno autor i onih manje poznatih ali jednako impozantnih građevina.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Pročelje crkve Sv. Katarine

Nakon zagrebačkog potresa 1880. Herman Bollé vodio je projekt temeljite obnove crkve, a prema njegovom projektu pročelje je dobilo svoj današnji izgled dok je portal crkve ostao u originalnom izdanju.

Foto: Screenshot Google Maps

Kapelica na Ilirskom trgu

U prepoznatljivom Bolléovu stilu kapela Sv. Stjepana zidana je opekom i masivnim kontraforima koji drže šesterostrane zidove. Bočne stranice završavaju gotičkim ukrasima i uzdižu se do rubnoga vijenca i piramidalnoga krovišta. Na središnjem stupu, koji odjeljuje dva ulazna prostora, postavljen je kameni kip sv. Stjepana kralja s mačem i krunom.

Foto: Župa Sv. Marka

Kapela je otvorena i posvećena 1983. godine, a do tada na tom mjestu stajalo je raspelo s likom Isusa Krista, a prema njemu je i nazvan trg – Kipni.

Evangelička crkva u Zagrebu

Evangelička crkva u Zagrebu  nalazi se u Gundulićevoj ulici, u neposrednoj blizini Hrvatskog narodngo kazališta.  Slobodnostojeća jednobrodna neogotička crkva s transeptom i trokatnim zvonikom u liniji glavnog pročelja sagrađena je 1884. prema projektu Hermanna Bolléa na uglovnoj parceli ograđenoj kovanom ogradom.

Foto: Ministarstvo kulture

U sjevernom dijelu parcele je poluugrađeni dvokatni evangelički župni dvor sa školom, podignut 1880-82. prema projektima Hermana Bolléa. Drugi kat nadozidan je 1908-09. prema projektu Rudolfa Lubynskog. Crkva je cjelovito sačuvana s inventarom.

Komentari