‘MAMA, GLE ZMIJA!’ Pitali smo Dumovec zašto nisu intervenirali zbog bjelice u Dubravi, a zmijar nam je objasnio kako reagirati pri susretu

Foto: Facebook

Stanovnici Studentskog Grada u Gornjoj Dubravi, zatekli su neobičan prizor – veliku zmiju omotanu oko ograde dječjeg parka. Fotografija se ove scene brzinom munje proširila društvenim mrežama pri čemu je ubrzo nazvan i Dumovec, sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba. No, radnici azila tog dana nisu izašli na intervenciju, što je izazvalo zgražanje djela komentatora.

“Ja sam sad ovo vidjela, pa sam zvala Dumovec da vidim kakva je situacija. Kažu da poziv za ovu zmiju nije evidentiran i da dolaze na intervencije samo ako znaju di je zmija u tom trenutku”, piše korisnica Facebooka. No, Dumovec nam je rekao da je jedan njihov zaposlenik iz dežurne terenske ekipe ipak zaprimio dojavu građana u nedjelju.

“Budući da je kolega tada zbrinjavao nekoliko ozlijeđenih životinja iz različitih dijelova grada, a te su nam intervencije prioritetne, saslušao je sugrađanina koji mu je opisao zmiju. Utvrdili su da je riječ o neotrovnoj zmiji bjelici”, objašnjavaju iz Dumovca. Dodali su da je zabrinuti građanin dobio savjet “da pusti zmiju da ode svojim putem”, ali ako se to ipak ne dogodi, da ih opet nazove u svrhu premještanja u prirodu.

Foto: Facebook

No, iako Dumovec nije reagirao na ovu dojavu, otkrili su nam da su prošli tjedan premjestili bjeloušku uočenu u jednom parku na Jarunu.


“Zagreb je premrežen zelenim površinama među kojima su dvorišta, parkovi, livade, šume te obale rijeka, jezera i močvara. Upravo je to jedna od velikih prednosti hrvatske metropole. Njegova bogata biološka raznolikost obuhvaća i životinjske vrste s kojima se neki građani ne vole susresti”, kažu iz Dumovca i ističu da su zmije dragocjena karika u hranidbenom lancu životinja, jer tamo gdje žive, smanjuju broj štetočina poput miševa i
štakora.

Kako reagirati kada naiđemo na zmiju nedavno smo razgovarali i s poznatim hrvatskim zmijarom Nevenom Vrbanićem koji u Zagrebu živi s više od 130 zmija te nekoliko gmazova, pasa i mačaka pa čak i s aligatorom.

“Ako se zaputite u prirodu, pripazite – u proljeće zmije iz skrovišta kreću u potragu za partnerom i hranom. Doživite li s njima bliski susret, ne treba paničariti”, objašnjava nam zagrebački zmijar Neven Vrbanić. Treba ih, kaže, polako zaobići i ne uznemiravati jer one ne napadaju prve.

Rijetko se brane ugrizom

U proljeće postaju aktivnije zato što se bude iz zimskog sna, iz hibernacije, to je doba kad se pare, mužjaci traže ženke puno više gmižu i onda naravno puno češće mi srećemo zmije. Ipak Neven upozorava gdje biste u Zagrebu mogli susresti poskoka – najotrovniju vrstu zmije u Europi. Iako je on ‘mala beba’ za ostale svjetske otrovnice uz riđovku i planinskog žutokruga jedna je od tri vrste otrovnica u Hrvatskoj.

Poskoke u Zagrebu možemo pronaći u podsljemenskoj zoni, na Sljemenu, oko Maksimira i Cmroka, uglavnom na cijelom potezu do Dubravkinog puta. Ima ih i oko Jabukovca, Bundeka i Jaruna, dakle u dijelovima grada u kojemu se nalaze šume ili veći parkovi.

“Ako Vam se zmija nađe na putu možete je pošpricati vodom ili uplašiti udarcima nogom i pustiti da otiđe, ali ipak u Zagrebu je prava rijetkost nabasati na poskoka, skoro pa i nikakva”, govori nam.

Pojašnjava kako se poskok rijetko brani ugrizom te radije bježi, no kada napada vrlo je brz. U slučaju ugriza, zmiju se ne smije hvatati ili pokušati usmrtiti jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi.

“90 posto slučaja što ja znam poskoci su ljude ugrizli za ruku, prste, a vrlo rijetko za nogu.  To se može dogoditi jedino ako netko baš naglo iznenadi zmiju i stane na nju pa ga ugrize”, tumači nam Neven.

Komentari