MALENI PAČIĆ ODNIO TITULU ‘MISS SIMPATIČNOSTI’: Iza njega je težak dan, u zubima ga donio mačak, jedva je spašen!

Foto: Facebook
Mlada divlja patka u azilu je podnijela “titulu” Miss simpatičnosti, a kada vidite i zašto, sve će vam biti jasno.
Naime, iza pačića je teška sudbina. Ljudima koji žive u blizini Dumovca, u zubima ju je donio mačak. “Misle da je tada pačić bio star svega dan, dva. Izvukli su ga iz ralja svojeg ljubimca i počeli se brinuti o njemu. Nadali su se da će po patka doći njegova obitelj, no to se nije dogodilo”, ističu iz azila Dumovec pa dodaju kako je doveden njima.
“Odvest ćemo ga u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba i doznati što je sada za njega najbolje”, naveli su iz azila Dumovac.
Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, nakon incidenta s mačkom otkrio nam je u kakvom je stanju pačić.
“U oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba ponudili smo mu hranu i vodu. Lijepo jede i pije. Dobrog je općeg i zdravstvenog stanja. Naviknut je na ljude. Idealno bi bilo kad bi ga mogao prihvatiti netko tko već ima patke. Naime, jato bi ga vjerojatno doživjelo kao svojeg člana i uz druge bi se patke pačić mogao lijepo nastaviti razvijati”, rekao je.

Inače, divlja patka se može naći na skoro svakoj slatkoj vodi. Ipak, najpogodnija staništa su joj plitke stajaće vode. Na vodu se spušta naglo ponirući i odmah sjeda na površinu.  Veoma rijetko radi hrane roni, ali se pritom ne služi krilima te zbog toga spada u patke plivačice.

Iz vode se diže gotovo okomito, a da ne uzima zalet te po vodenoj površini trči poput pataka ronilica. Osjetila su u patke vrlo dobro razvijena, osobito vid i sluh. Ovakva patka može doživjeti 25 godina, a prosječna starost je daleko manja i iznosi tek 1,5 godina. Prirodni neprijatelji su sve ptice grabežljivice i sisari predatori, kao i pacovi koji prazne gnijezda i nažalost, čovjek.


Komentari