Maksimirski zvjerinjak dobio je novog stanovnika! Poznati par Sabina i Gustav po drugi put su postali roditelji

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vesele vijesti dolaze iz maksimirskog zvjerinjaka. Ove subote u Zoološkom vrtu grada Zagreba na svijet je došla malena zebra. Novom mladunčetu još se ne zna spol, a brigu o njoj vodi majka Sabina i naravno djelatnici ZOO-a.

Inače, Sabina i Gustav su poznati par u zoološkom, a osim po ljubavi, ističu se i zbog razlike u godinama. Sabina ima devet godina, a Gustav je star 24 godine.

Trogodišnja Cheeza njihovo je prvo mladunče, a ime su joj dali članovi benda Dubioza kolektiv. Mlada zebra je nedavno napustila Maksimir te se odselila u rumunjski Brašov. Veseloj obitelji pridružila se i jednogodišnja Iskra kojoj su ime nadjenuli zagrebački vatrogasci.

Sasvim je uobičajeno da zebre žive u grupama koje čine jedan mužjak, nekoliko ženki i njihovi mladunci. Mužjaci brane svoje krdo od drugih mužjaka. Među ženkama postoji hijerarhija. Obiteljske grupe se tijekom hranjenja, a posebno migracija, miješaju s krdima drugih biljojeda i drugim grupama zebri kako bi povećale svoju sigurnost od grabežljivaca.

Ono po čemu su zebre prepoznatljive su pruge, a iza njih krije se vrlo zanimljiva priča.

Crne i bijele pruge su kamuflaža za predatore. Prugama se razbija kontura tijela, pogotovo u sumrak i u jutro kad su i predatori najaktivniji. Zebre izgledaju nejasno i zbunjuju predatore jer iskrivljuju pravu udaljenost.

Raspored i izgled pruga je jedinstven za svaku jedinku zebre – poput otisaka prsta kod čovjeka.


Komentari