LUDNICA KAKVU ZAGREB NE PAMTI! Centrom će zavladati dugine boje, tisuće ljudi stižu na Maksimir, a ZET-ovci će pokazati glazbene vještine!

LMF, Baš naš i Povorka Ponosa (Foto: Press/Grad Zagreb)

Zagreb će preplaviti dugine boje, ZET-ovci će održati veliki koncert, na Maksimiru se sprema duhovni spektakl, i to je samo tek dio događanja u ove subote. Stoga, krenimo redom.

ZET-ovci u ulozi glazbenika

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Tomislava Tomaševića održat će se defile Zagrebačkog orkestra ZET-a, Gradske glazbe Sinj i Kravat pukovnije Zagreb te nastup u Glazbenom paviljonu Zrinjevac. Povorka će se od 11 do 14 sati kretati kroz uži centar grada Zagreba (Radićeva ulica, Europski trg, Trg bana Josipa Jelačića, Praška ulica, Park Zrinjevac.).

Ova svečana manifestacija bit će upriličena kao uvod u proslavu 95 godina Zagrebačkog orkestra ZET-a i 160 godina Gradske glazbe Sinj, koji upravo ove godine dijele velike okrugle obljetnice, priopćili su iz Grada.

Osim spomenutih ansambla, u manifestaciji će sudjelovati i Kravat pukovnija Zagreb koja će tom prilikom osim sudjelovanja u povorci i uprizoriti program Smjene straže.

Zagrebački orkestar ZET-a (Foto: Lice grada)

21. Povorka Ponosa: ‘Od Zagreba tražimo osnivanje i izgradnju LGBTIQ+ centra’

Okupljanje sudionika Povorke ponosa kreće u 15.30 sati na Rooseveltovom trgu, a program će trajati sve do 23.30 sati. Ovo je ujedno 21. put da će Zagrebom zavladati dugine boje u organizaciji Udruge „Zagreb pride“ koja se zadnja dva desetljeća bori za društvo ravnopravnosti, prihvaćanja i jednakosti svih seksualnih i rodnih identiteta, svih oblika obitelji i zajedništva.

“Zahtijevamo od Grada da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra.

Takav prostor bio bi sigurno mjesto okupljanja naše zajednice, ali i mjesto izražavanja naših težnji, identiteta, kvir kulturnih praksi i umjetničkih izričaja, znanstvenog i istraživačkog rada. Bilo bi to uključivo mjesto druženja, razmjene znanja, ideja i mišljenja; utočište u kojem bismo uvijek bili dobrodošli  prihvaćeni i podržani. Jer mi možemo i moramo biti jednakovrijedan dio našeg grada.

Sad je vrijeme da počnemo graditi naš prostor: LGBTIQ+ centar u kojem ćemo se osjećati sigurno, slobodno, kreativno i veselo svaki dan u godini, naša četiri zida. I to su jedina četiri zida na koja pristajemo!”, najava je organizatora.

Podsjetimo, u Povorci je prošle godine po prvi puta sudjelovao zagrebački gradonačelnik. Time je Tomislav Tomašević poslao jasnu poruku da je Zagreb otvoren i tolerantan grad, a hoće li doći i na 21. Pride, doznat ćemo uskoro.

Detaljna ruta Povorke nalazi se ovdje.

Povorka ponosa ( Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

‘Progledaj srcem’ po prvi put na Maksimiru

Koncert duhovne glazbe Progledaj srcem ove subote održat će se na stadionu Maksimir, a organizatori očekuju nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Pri ulazima na stadion posjetitelje će glazbeno animirati dvadeset izvođača duhovne glazbe, a na samom stadionu bit će raspoređeno 25 svećenika, jer je između 17-20 sati prilika posjetiteljima za svetu ispovijed.

Na koncertu od 20 sati nastupaju najveća imena domaće duhovne glazbene scene: Alan Hržica, ”Amorose”, Božja pobjeda, Božja slava band, Emanuel, fra Ivan Matić, fra Marin Karačić, klapa Sv. Juraj HRM, Rafael Dropulić Rafo, sestre Halužan, sestre Husar, sestre Palić, Toni Cetinski, Vanessa Mioč i zbor Mihovil.

“Duhovnu misao i ovoga puta dat će pater Boris Jozić, čiji su nezaboravni nagovor i meditacija na koncertu u Areni Zagreb 2019. godine ostavili traga u mnogim srcima”, najavljuje Laudato.

Progledaj srcem (Foto: Laudato)

Spektakularni festival na Jarunu

U petak je počeo LMF festival, najmlađi, ali i najperspektivniji zagrebački festival koji u tri dana dovodi vrlo zanimljiva i moćna imena svjetske mainstream i underground DJ scene.

Veliki party elektronske glazbe smjestio se na Jarunu.

Fisher, Artbat, Claptone, Gorgon City, Nora En Pure, Solardo, Mark Knight, Sam Divine, Miss Monigue, Cercle’s Phil & Derek, Eli Brown, Technasia, predvode 40 odličnih DJ-eva koji će publici pokazati svoju verziju slobode u glazbi. Zabava kreće od 16 sati i završava u 4 sata ujutro, stoga ako ste želji dobrog provoda, rasplešite se uz zvučna imena.

LMF Festival (Foto: Press)

Šarenilo na platou Gradec i fina vina na Tuđmancu

Ako nabrijani beat, nije vaš đir, bez brige! U samom centru Zagreba u tijeku su dva dobro poznata festivala. ‘Vinski grad’ i ove godine se smjestio na Tuđmancu, a ‘Baš naš’ na platou Gradec.

Vinski grad za posjetitelje je otvoren svaki dan od 17 do 1 sat u noći, a sve što trebate je unajmiti staklenu vinsku čašu za 30 kuna. Sva vina iz ponude posjetiteljima su dostupna na čašu i butelju. Vrhunsku atmosferu osigurava poznati DJ Ozren Kanceljak, a pored vina, u ponudi su kreativna street food jela za koje je zadužen RougeMarin i Picnic Mingle. Za one kojima vino nije tako drago, tu su razna piva, kokteli i žestice.

Na festivalu ‘Baš naš’ u subotu će hitove vrtjeti DJ Andy Boy. Na šarenom platou, posjetitelje očekuju šareni kokteli, a za pravi gastro doživljaj pobrinula su se dva poznata hrvatska chefa: Mario Mandarić i Mario Palfi.

Baš Naš festival (Foto: Press)


Komentari