LJUBAV NA ULICI: Beskućnici su utjehu pronašli jedno u drugom, zajedno su već četiri godine

Foto: Pixsell

Jedni od 2000 beskućnika koliko se procjenjuje da ih ima u Hrvatskoj, Miroslav i Nevenka, spas su odlučili potražiti zajedno. Upoznali su se na ulici i danas se snalaze u teškim uvjetima, a jedinu mogućnost za grijanje nudi im pučka kuhinja.

“Ovo je nama spas, nemamo gdje drugdje biti. Vani je vrlo hladno, smrzavamo se. Imamo samo jedno drugo i nebo iznad nas. Teško je”, rekli su Miroslav Vladić i Nevenka Grgurić za 24sata.

Dobri dom Grada Zagreba otvorio je svoja vrata korisnicima i noću zbog niskih temperatura. Svi koji nemaju kamo ići mogu biti u Ulici kneza Branimira 35 od 20 navečer do 7 ujutro.

“Ovdje smo pronašli spas od smrzavanja, u toplom smo, dobijemo hranu, a malo pogledamo i TV. To je nama dovoljno, osoblje ovdje je vrlo ljubazno te nemamo nikakvih zamjerki. Barem imamo osjećaj da netko misli na nas”, ispričali su Miroslav i Nevenka.

Tražili su pomoć za smještaj, ali ne mogu se hrvati sa zahtjevnom birokracijom.

“Jesmo, ali tu treba puno papirologije, a mi to ne znamo. Ne primamo niti socijalnu pomoć, ništa. Prepušteni smo ulici. Snalazimo se nekako, jedemo u pučkoj kuhinji, ja ne mogu raditi jer imam zdravstvenih poteškoća. Što da vam kažem?”, priča Miroslav.

Hladne dane koji su im najteži provodili su u tramvajima, a osobito teško bilo im je za vrijeme lockdowna.

“Sve je bilo zatvoreno, nismo ni mogli prespavati u nekim zatvorenim prostorima jer nisu radili i bili su zatvoreni. Jedino što nam je preostalo je javni prijevoz. Kad je vrlo hladno, budemo u tramvaju pa se u njemu grijemo, ali što je tu je. Ako ništa, imamo jedno drugo”, zaključuju.

Dobri dom svojim korisnicima, kojih u noćnoj smjeni ima oko 20, redovito mjeri temperaturu prije ulaska. Na raspolaganju su dezinficijens za ruke, a prostor za jedenje je odijeljen pleksiglasom.

“Ustanova Dobri dom kao dom ljudske solidarnosti Grada Zagreba u potpunosti je spremna odgovoriti na sve izazove koji su pred nama s ciljem zaštite najranjivije populacije svakodnevnom pripremom i podjelom toplog obroka. Od 12. do 21. veljače svim osobama koje borave na otvorenom i nemaju drugi odgovarajući smještaj pružat ćemo mogućnost boravka u toplom prostoru tijekom nepovoljnih zimskih uvjeta”, rekao je ravnatelj Dobrog doma Alen Župan.


Komentari