LEGENDARNE REKLAME Sjećate li se kultnih prizora s krovova oko Trga bana Jelačića?

Trg bana Jelačića, Foto: Zagreb.info

Nekada je Trg bana Jelačića vrvio reklamama, a bile su to, ako se sjećate, kultne siluete koje su stršale s krovova zgrada koje su okruživale središnji zagrebački trg. Na istočnoj strani, ponad zgrade Gradske štedionice stajala je reklama Plive, no posljednja svoje vrste uklonjena je 2020. godine

Učinjeno je to temeljem odluke Gradske skupštine iz 2014. godine te je tako Zagreb ostao bez posljednje reklame koja je podsjećala na Zagreb iz razglednica.

Reklama na Trgu bana Jelačića, Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Punih 68 godina Plivina reklama bila je dio zagrebačke vizure, baš kao i reklama neonskog ličioca tvrtke Chromos koja je uklonjena nekoliko godina prije Plivine. Svi se rado sjećamo “fotkanja” odnosno reklame za Fotokemiku marke Efke.

Trg bana Jelačića, foto: Zagreb kakav je bio nekada

Danas pak vizura Trga bana Jelačića izgleda potpuno drugačije. Reklame su danas u potpunosti izgubile oblik i siluetu, pa se sada razni proizvodi i usluge reklamiraju s golemih i šarenih billboardova

Trg bana Jelačića, foto: Zagreb kakav je bio nekada

Iako su se i prije tvrtke i domaći proizvođači reklamirali na krovovima središnjeg zagrebačkog trga, svoju ekspanziju reklamiranje doživljava krajem sedamdesetih godina i to uglavnom jugoslavenskih poduzeća.

Većina tih reklama, smatraju povjesničari, spadaju u remek djela suvremene umjetnosti jer su za njihovo oblikovanje zaslužni neka od najvećih imena domaće umjetnosti. Primjerice, za Plivin znak zaslužan je Milan Vulpe, koji je u potpunosti oblikovao korporativni dizajn Chromosa, Plive i Ine.

Reklama za Chromos, autora Milana Vulpe, foto: Mreža Dizajna

Odlukom iz 2014. godine, uklonjene su reklame s krovova koji okružuju Trg bana Jelačića, pa dok ih ne pronađemo u nekom muzeju, ovako ih se prisjećamo.

Komentari