LEGENDA O KAMENITIM VRATIMA: Od požara preko nastojanja za rušenjem, zaštitnica grada Zagreba i dalje ponosito stoji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kamenita vrata dio su nekadašnjeg obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca i do danas su jedini takav očuvani primjerak. Sva ostala naime srušena su u 19. stoljeću.

Kamenita vrata datiraju sve do 13. stoljeća, no svoj prepoznatljivi oblik kakav ih krasi i danas,dobila su u drugoj polovici 18. stoljeća Zahvaljujući svojoj očuvanosti, ali i burnoj prošlosti ona su danas jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba.

Brojni požari

Velik broj drvenih gradnji i slamnatih krovova u prošlosti je imao za posljedicu i učestale požare. Kamenita vrata nisu iznimka. Stradala su naime u nekoliko požara, od kojih je najpoznatiji onaj iz 1731. godine, koji je zahvatio grad u noći s 30. na 31. svibanj pri čemu se vatra proširila i na Kaptol.

Slika Majke Božje “preživjela” požar

I dok je vatra “gutala” sve pred sobom, u žgarištu na području Kamenitih vrata pronađena je gotovo potpuno očuvana slika Majke Božje. Pri požaru je izgorio njen drveni okvir, a dijelom su nagorjeli i gornji i donji dio platna. Grad je u nekoliko navrata sliku dao na pregled stručnjacima. Za zadaću su imali proučiti je te detektirali što se zapravo dogodilo, a oni su potvrdili da je slika zaista bila zahvaćena plamenom, ali i da unatoč osjetljivom materijalu, nije izgorjela.

Slika Majke Božje djelo je nepoznatog autora, a poznata hrvatska povjesničarka Lelja Dobronić smatra da je ona djelo domaćeg slikara koji ju je naslikao tehnikom ulja na platnu krajem 17. ili početkom 18. st. Vijest o slici koja je “preživjela” požar se brzo proširila, a njena se “neoštećenost” pripisala čudu.

Zaštitnica grada Zagreba

Zagrebački kroničar Baltazar Krčelić zabilježio je da je udovica Modlar koja je i pronašla sliku na žgarištu, podigla njoj u čast barokni oltar u sklopu Kamenitih vrata, a na koji je slika postavljena. Oltar sa slikom zaštićen je željeznom ogradom sredinom 18. stoljeća, a tijekom 19. stoljeća u nekoliko je navrata planirano rušenje Kamenitih vrata do čega naposljetku nikada nije ni došlo. U posljednjem pokušaju, rušenje je spriječeno od strane Družbe Braće Hrvatskog Zmaja.

Tako je 1931. godine, povodom 200-godišnjice čudesnog očuvanja slike u požaru, svečano je okrunjena zlatnom krunom. Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. godine, Majke Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba, a na isti dan slavi se Dan grada Zagreba.

Kamenita vrata sa slikom Majke Božje privlače brojne vjernike, kao i turiste koji se Gospi mole za pomoć paleći svijeće ili joj se pak zahvaljuju za uslišane molitve postavljajući joj u znak zahvalnosti mramorne ploče s ugraviranim porukama zahvale. Trenutačno se radi na obnovi Kamenitih vrata, a radovi će biti gotovi sredinom lipnja.


Komentari