Kultnom kafiću na Dolcu prijeti zatvaranje! Nakon 30 godina, desetak kvadrata prostora Grad je stavio na natječaj, nije im jasno zašto

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Kafić i zalogajnica Serbus, na Dolcu posluje već 30 godina, a ova godina čini se kobna im je. Kako za 24 sata govori konobarica Tamara koja je nakon konferencije za medije kandidata za gradonačelnika Zagreba, za rukav povukla i Tomislava Tomaševića.

Bore se, govori, s drugom ovrhom koja im prijeti 18. lipnja jer od prve su se uspjeli izuzeti.

Tamara smatra da je netko bacio oko na prostor, a istini za volju, govori i da su u nekoliko navrata uspjeli odbiti takve ponude. Inače, Serbus je lokal od deset kvadrata koji posjeduje terasu.

Pritisci?

Dvije godine, tvrde, da njega nisu dobili uplatnicu za plaćanje najma, ali tih 1004 kune svaki mjesec po savjetu odvjetnika odvajali su te sve platili odjednom, onog dana kada je račun i došao nakon 24 mjeseca. Unatoč tome, prostor je završio na natječaju, a kako tvrdi konobarica, odvjetnik govori kako je isti prvo trebao biti ponuđen njima jer godinama su tu.

“Umjesto toga, raspisan je natječaj. Javili smo se mi, gospodin koji je držao lokal s druge strane Dolca i tvrtka Prenoćište d.o.o. Mi smo ponudili oko 4 tisuće kuna, a Prenoćište tisuću eura. Nama je jasno da je natječaj namješten zbog svega što se događalo prije natječaja s uplatnicama. Pije toga nas je pokušala izbaciti i Turistička zajednica koja je dobila na korištenje gornji kat, a tu su htjeli otvoriti suvenirnice. I s njima smo se sporili. Uredili su gornji kat sebi kao urede, da bi se uskoro povukli i vratili u stare urede. Sad je u tom prostoru ambulanta”, tvrdi Tamara.

Voditeljica lokala Vesna u Serbusu radi već 25 godina, a govori da je s nekim ljudima ovdje odrasla. Nastavlja Tamarinu priču pa govori kako ih je nakon natječaja grad i tužio, no tražili su izuzeće pa je ovrha odgođena. “Prije toga smo prosvjedovali skupa s lokalom do nas jer je ista firma na natječaju dobila i taj prostor”, navodi pa ističe kako su i oni tužili grad, a ovrha je sada odgođena za 18. lipanj.

Kontaktirala i Pavičić Vukičević

“Ja sam zvala direktno Jelenu Pavičić Vukičević i javila mi se njena tajnica. Prije toga sam slala hrpu mailova i valjda sam bila dosadna pa mi ju je dala. Prvo što me pitala je koliko smo dužni. Mi nismo dužni ništa i sve uplatnice imamo! Obećala je da će pogledati što se događa i javiti se, ali evo, izbori su pa ništa od toga, a nama gori pod nogama. Iskreno, ja mislim da se tu Bandić šetao jedan dan sa svojima i netko njegov je odlučio da želi taj prostor jer nam je pravnik iz Grada rekao da je natječaj reda radi. To ne vrijedi toliko koliko je najviša ponuda”, govori Vesna.

Iz tvrtke Prenoćište d.o.o. govore kako se iz Serbusa žale već godinama. “Javili smo se i za taj prostor i za prostor do u kojem je također kafić. Dali smo najviše ponude, kafić do je pristao plaćati jednak iznos kakav smo mi ponudili, a Serbus nije. Kafić do normalno funkcionira i oni su u tom prostoru, a Serbus, koji nije ponudio jednako kao i mi, misli da unatoč natječaju i dalje ima pravo biti u tom prostoru. U ovoj situaciji nema ničeg spornog, oni trebaju po zakonu izaći iz prostora”, ističe Andrej Prugovečki, suvlasnik tvrtke Prenoćište d.o.o.


Komentari