KREĆE OBNOVA KATEDRALE? Odobrena je izrada projekta za konstrukcijsku obnovu

Zbor savjetnika Zagrebačke nadbiskupije raspravljao je o objektima oštećenima u potresu u njihovoj obnovi. Prihvaćeno je i izvješće o obavljenim hitnim sanacijama.

Na sjednici održanoj u ponedjeljak kardinal Bozanić govorio je o životu Zagrebačke nadbiskupije nakon potresa i početka pandemije te je podsjetio na sastanke njezinih upravnih tijela, dogovore i nužne radnje koje je trebalo žurno poduzeti radi pomaganja stradalima i radi osiguravanja prvostolnice i ostalih crkvenih objekata.

Pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško izvijestio je o radu Odbora za obnovu katedrale pod vodstvom mons. Ivana Hrena i osnutku Odbora Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale i kompleksa Nadbiskupskoga dvora.

Posebno je upozorio na osiguravanje građevina, premještanje i zaštitu umjetnina i drugog inventara; preseljenje i omogućavanje rada Ureda nadbiskupa i Nadbiskupskoga duhovnog stola te postavljanje potporne čelične konstrukcije na nj, kupnju i postavljanje skele te na uključivanje stručnjaka i mjerodavnih državnih i gradskih institucija i suradnju s njima.

Mons. Šaško podsjetio je na izradu hodograma obnove u skladu s valjanim propisima dok se čekaju najavljena pravila za prijavljivanje u sustav za moguće korištenje novca iz fondova Europske unije.

Noseći se i s pandemijskim uvjetima, istaknuo je, Nadbiskupija je za te neodgodive aktivnosti morala upregnuti vlastite ljudske mogućnosti i izdvojiti znatan novac u nadi da će uloženo, u skladu s obećanjima, velikim dijelom i vratiti.

Nove okolnosti zahtijevale su nove pristupe preseljenja Riznice zagrebačke katedrale kako bi za nju uredili primjereniji prostori, rekao je i pohvalio suradnju s vodećim stručnjacima iz građevinarstva, arhitekture i konzervatorstva, a napose s profesorima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mons. Mijo Gorski govorio je o obnovi zgrada Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa i Međubiskupijskoga sjemeništa na Šalati te je istaknuo kako slijedi izrada potrebne dokumentacije.

Izvijestio je i o sanaciji štete na župnim crkvama i ostalim crkvenim objektima na području Zagrebačke nadbiskupije, pri čemu je podsjetio kako je u potresima štetu pretrpjelo 148 župnih crkava i 233 crkvena objekta.

Članovi Zbora savjetnika jednoglasno su prihvatili izvješća o hitnim sanacijama na katedrali, kompleksu Nadbiskupskog dvora, Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa i Dječačkog sjemeništa te župnih objekata.

Na temelju kanonskih odredaba o izvanrednom upravljanju vremenitim crkvenim dobrima, odobrili su i izradbu potrebne projektne dokumentacije za konstrukcijsku obnovu katedrale, kompleksa Nadbiskupskog dvora, kompleksa Dječačkog sjemeništa i potresom oštećenih župnih objekata, navodi se među ostalim u priopćenju Tiskovnog ureda nadbiskupije.


Komentari