Kontroverzni zagrebački poduzetnik bespravno gradi u samom centru grada? Donosimo detalje

Screenshot Google Maps

U atraktivnoj zagrebačkoj Martićevoj ulici, koja se posljednjih godina prometnula u top gradsku lokaciju za stanovanje, unutar jednog dvorišta krije se zamršena priča o zabrani nastavka građevinskih radova i nedostatku valjane dokumentacije, bez koje su se izvodili radovi vjerojatno za budući hostel, piše Jutarnji list. 

Poduzeće Gortan nekada je u dvorištu u Martićevoj 12 imalo objekte koji su nalikovali na barake, a ljetos je tom prostoru počela izgradnja hostela ili uredskog prostora.

Izvođač i vlasnik parcele je građevinar Drago Đuričić, odnosno tvrtka Cubus forma. Iako je gradnja prvenstveno započela samo kao obnova objekta, susjedi tvrde kako je objekt znatno dobio na veličini.  Tablica zabrane koju je postavila građevinska inspekcija postavljena je u listopadu prošle godine pa se tako vidi da je gradilište zatvoreno.

”Najviše mi smeta što je građevina došla do mog prozora i sad se preko nje može lako uskočiti u moj stan, kao i kod nekih susjeda, kojima to također nije nimalo ugodna situacija. Ovdje su nekoć bile male barake, uredi Gortana, a ovo je sad znatno veće. Investitor je rekao da će na krovu biti terasa puna zelenila, ali mi nikad nismo vidjeli projekt. Dva parkinga ispred zgrade i kolni ulaz u ulici već su devet mjeseci zauzeti zbog ove gradnje, čak i sada kada je ona zaustavljena. Koliki je problem ovog dijela grada s parkiranjem ne moram posebno govoriti, u Martićevoj i okolnim ulicama katastrofalna je situacija s parkirališnim mjestima”, rekla je za Jutarnji list jedna od susjeda.

Spomenuti medij je o ovom slučaju izvjestio i Državni inspektorat RH i građevinsku inspekciju, a tvrde kako konkretan odgovor nisu dobili iako im je spomenuto ”bespravno rekonstruirane dijelove građevine”.

“Nadzorom građevinske inspekcije na navedenoj adresi u Zagrebu utvrđeno je da se izvode građevinski radovi bespravne rekonstrukcije postojeće dvorišne poslovne građevine. Utvrđeno je da za predmetne radove investitor nije ishodio potrebnu dokumentaciju te je gradilište zatvoreno 18. 10. 2019. godine. Doneseno je rješenje o uklanjanju bespravno rekonstruiranih dijelova predmetne građevine, te je i sukladno Zakonu o gradnji protiv investitora podnesen i optužni prijedlog”, odgovor je kojeg im je dao Državni inspektorat.

Investitor je javnosti već poznat po malverzacijama oko naselja Iver u kojima je istraživan bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

”Ne znam još što će unutra biti, hostel ili uredi. Nismo izašli izvan gabarita, sve radimo u dimenzijama koje su bile. Problem je zapravo što nam je trebala potvrda glavnog projekta, a mi smo radove izveli kao uređenje, i to je jedina naša greška, koja je bila u samom startu. Prijašnje građevine su bile u ruševnom stanju”, komentirao je kontroverzni investitor optužbe na svoj račun.


Komentari