Kome je knjižnica omiljeno utočište i što najviše čitaju Zagrepčani? Mi imamo sve odgovore, a ako nemate ideju što posuditi – bez brige!

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Tijekom godišnjih odmora, brojni relaksaciju pronalaze u dobrom štivu. Ljetna sezona je u punom jeku, a mi smo upitali Janju Maras, višu knjižničarku u Knjižnicama grada Zagreba, čitaju li stanovnici metropole više ili manje u tom periodu.

“U ljetnom periodu Knjižnice grada Zagreba imaju posebna pravila posudbe kako bi članovi mogli nabaviti dovoljno naslova za čitanje tijekom odmora. Članovima je omogućena posudba 6 naslova u jednoj knjižnici na tri posudbena roka, odnosno 63 dana. Osim toga, svi članovi putem aplikacije Zaki Book u bilo kojem trenutku mogu posuđivati i čitati e-knjige. Trenutno je za posudbu dostupno više od 1000 naslova za odrasle i gotovo 40 naslova za djecu”, objašnjava Maras.

Otkrila je i da upravo tijekom ljeta, Zagrepčani čitaju više.

“Iskustvo knjižničara u radu s korisnicima pokazuje da upravo u ljetnim mjesecima i vrijeme godišnjih odmora članovi rado koriste mogućnost posudbe više knjiga, pa prema tome i čitaju više”, objašnjava.

“Uglavnom se čitaju beletristički naslovi, ljubavni i kriminalistički romani, a od publicistike najpopularniji su naslovi self-help psihologije”, dodaje.

Među najčitanijim naslovima hrvatske književnosti su “Devet života gospođe Adele”, “Štajga ili put u maglu”, “Kako sam brojio ružičaste robote”, “Mladenka kostonoga : kazivanje o vještici Gili” i “Sinovi, kćeri”.

Što se tiče svjetske književnosti, naviše se čita “Nizozemska kuća”, “Tjeskobni ljudi”, “Normalni ljudi”, “Savršeno dijete” i “Molim te, pazi na mamu”.

Publicistika je u posljednje vrijeme itekako popularna, a Zagrepčane najviše zanimaju ovi naslovi: “Izvan reda : još 12 pravila za život”, “Kako bolje misliti : za one koji beskonačno analiziraju”,Ljubav oko svijeta”, “Filozofija hodanja”, “Život na našem planetu : moje svjedočanstvo i vizija budućnosti”.

Prema dostupnim podacima, u ovom razdoblju najviše čitaju zaposlene žene koje imaju između 35 i 45 godina. Ako nemate ideje što čitati preko ljeta, raznoliku preporuku KGZ-a, pronađite ovdje.


Komentari