KLIMATSKI MARŠ OPET U ZAGREBU Prije nekoliko mjeseci stotine prosvjednika ležalo je na Trgu bana Jelačića, a evo što pripremaju ovoga puta

Foto: Zagreb.info

Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb i ove godine najavljuje održavanje Klimatskog marša. Započet će u 15 sati u u subotu 23.travnja ispred HNK.

“Budući da je 22. travnja Dan planeta Zemlje, našim Maršem želimo istaknuti da taj dan moramo obilježavati svaki dan, a ne samo jednom godišnje. Marš organiziramo kao reakciju na goruće pitanje klimatske krize te želimo ukazati na važnost okolišne borbe i pozvati na poduzimanje hitnih koraka prema osiguravanju klimatske i društvene pravde na lokalnoj i globalnoj razini.

Svojim akcijama, performansima te ovim maršem zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturalno, energetski nerasipno i pravedno demokratsko društvo, kao i za klimatski stabilnu budućnost za sva bića”, navode iz inicijative.

Također su otkrili da će uslijed zbivanja u Ukrajini i Afganistanu, naglasak marša biti na antiratnoj retorici, povezanosti klimatskih i ratnih pitanja kroz korištenje naoružanja koje dovodi do spaljivanja postrojenja s fosilnim gorivima te uništavanja prirodnih staništa i okoliša, kao i povezanost ratova sa sukobima oko resursa i posljedičnim klimatskim izbjeglištvom.

Podsjećamo, prošli “Klimatski marš za opstanak” održan je sredinom studenog prošle godine povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, konferencije na kojoj države diljem svijeta odlučuju o svojim klimatskim politikama koje će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize.


Komentari