Klaunovi doktori u obilasku ukrajinskih izbjeglica u Rakitju i Motelu Plitvice: ‘Na nekoliko trenutaka uspjeli promijeniti stvari nabolje’

Foto: Crveni nosovi

Kroz svoj dugogodišnji rad CRVENI NOSOVI klaunovidoktori susreli su se s različitim situacijama u kojima su najpotrebnije od svega bili veselje, osmijeh i optimizam, u priopćenju su napisali Klaunovi doktori.

To pokazuju i mnogobrojne priče roditelja i djece s kojima se klaunovidoktori susreću. „Od kada ste ušetali na odjel sve je bilo puno veselije i šarenije. Kad ste bili uz nas  djecu, svaki je strah prošao. Svojim prisustvom udaljili ste me od moje trenutačne situacije i bolesti. U bolnici samo čuješ svoju dijagnozu i pričaš o svojim simptomima, a onda, kada dođu klaunovi, jednostavno kao da se sve to izbriše iz glave i zaboraviš na te trenutke. Danas nakon pet godina ne postoje riječi kojima bi mogla dočarati niti opisati koliko ste mi u tom trenutku značili.“, opisala je djevojčica Sanja, koja se prije nekoliko godina u predblagdansko vrijeme susrela s klaunovimadoktorima u jednoj bolnici.

Osim redovitih programa, posjeta djeci na liječenju te starijih i nemoćnih u domovima, klaunovidoktori provode i posebne programe. Jedan od njih je i Local Emergency Smile. Njime donose radost i pružaju psiho-socijalnu pomoć ljudima koji se nalaze u teškim i kriznim situacijama

U sklopu programa za krizne situacije proputovali su Hrvatsku i donijeli olakšanje ljudima kad im je to bilo najpotrebnije, a svojim veseljem popravili su dan mnogobojima pa tako i onima koji su bili zahvaćeni stravičnim poplavama u Gunji, stanovnicima Sisačko – moslavačke županije nakon potresa, izbjeglicama u Slavonskom Brodu, a sada i malenim i velikim pacijentima koji bježe iz ratom razorene Ukrajine.

Na Plitvicama i u Rakitju

Crveni nosovi klaunovidoktori u suradnji s Crvenim križom u ovih mjesec dana posjetili su djecu i njihove majke iz Ukrajine koji su smješteni u Motelu Plitvice, Hostelu Rakitje, Osijeku i Kraljevici.

„Klaundoktori su apsolutno uspjeli u svojoj nakani. Učinili su i više od toga, oraspoložili su čak i nas odrasle, promijenili nam temu razgovora i stvorili lijepu uspomenu na ne tako lijepe dane. Čuti iskreni dječji smijeh, vidjeti radost na netom prestrašenim licima bio je neprocjenjiv osjećaj. Klaunovi su na nekoliko trenutaka uspjeli promijeniti stvari nabolje, kao što to uvijek i čine. Naizgled nebitno postalo je prijeko potrebno, smijeh i humor koji nas osnažuju u teškoj situaciji.“, rekla je donatorica Kristina.


Komentari