Klasični placevi postaju prošlost? Ovaj kvart dobiva nešto neviđeno i fenomenalno! ‘Bit će to centar naselja!’

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vizija projekta izgradnje tržnice u Remetincu zvuči fantastično. Dok bi ujutro išli po namirnice, poslijepodne bi na isto to mjesto mogli otići na koncerte, kvartovske proslave ili pak na krstitke. Prostirat će se na dvjestotinjak četvornih metara.

Bit će to, po svemu sudeći, posebno mjesto na adresi Remetinečki gaj 15A, na čestici gdje se trenutno nalazi zgrada nekadašnje samoposluge Union, koja se neće rušiti, već rekonstruirati i nadograditi.

“Treba još nekoliko suglasnosti što se tiče plina, komunalija, energetskog certifikata… To se čeka, no tehnički bi gradnja mogla početi odmah. Naša je želja da radovi počnu najkasnije početkom ljeta i završe u rujnu, kako bi tamošnji stanovnici mogli na placu već za Božić kupovati svoje purice. Dakle, natječaj za izvođača radova išao bi u prvoj polovici lipnja”, kaže Jadranko Baturić, predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

Klasični placevi su prošlost?

Također dodaje kako će placevi samo ujutro postati prošlost, budući da se ovim projektom nastoji da se prostor koristi cijeli dan.

“Bit će to centar naselja gdje će na jednom mjestu, uz tržnicu, biti i dvorana za sastanke, mesnica, ribarnica, lokal, kotlovnica, sanitarije, skladište te prostor mjesne samouprave. Bit će tu i kutak s klupicama za sjedenje koje bi se mogle maknuti i zatim mjesto koristiti za neka događanja”, kaže Baturić za Večernji.

Kako piše u idejnom rješenju, ovisno o ponudi prostor tržnice će obuhvaćati poštu, banku, ljekarnu i vinoteku.

“Građevinu oblikuje nadstrešnica koja prekriva otvoreni dio tržnice, u kojem su postavljene klupe, i zatvorene dijelove tržnice, odnosno lokale u prizemlju i uredske prostore na katu. Otvoreni, natkriveni prostor s klupama zatvara se roletama kada je tržnica zatvorena, a prostorima predviđenim za ugostiteljstvo i uredskim prostorima na katu moguće je pristupiti neovisno o tržnici” – piše u idejnom projektu.

Čestica je naime s tri strane okružena prometnicama, dok je otvoreni dio tržnice orijentiran prema cestama s kojih do nje se može doći pješke. No s autom se neće moći doći. S obzirom da građevina koju će činiti plac zauzima gotovo cijelu parcelu u njoj nema mjesta i za parking.

“Sjeveroistočna prometnica slijepa je ulica u kojoj se nalaze postojeća javna parkirališna mjesta na kojima se predlaže rješavanje ugrađenih, podzemnih spremnika za zbrinjavanje otpada objekta”, piše u dokumentaciji.

Komentari