Kladimo se da niste znali da Zagreb ima svog Jupitera, Poncija u Kerestincu, ali i groblje na križanju Vukovarske i Savske

Foto: Katalog AMZ "Zagreb dok ga ni bilo"

Zagreb ima svog Jupitera, boga svjetla, a ujedno i boga pravde, istine i čudoroeđa. On ni manje ni više stanuje u Banjavčićevoj ulici, ispred nekadašnje zgrade tvrtke Tekstilpromet, i to točno na mjestu gdje je i pronađen.

Također, Zagreb ima i svog mamuta, točnije repliku mamuta, koja stoji u predvorju kazališta Gavella, a upravo je po njemu dobila ime i kazališna pozornica – scena Mamut. Glavni grad ima i svog kita, onog Podsusedskog, koji nadgleda promet nad Alejom Bolonje prema Zaprešiću. Lokalci maleni prolaz ispod mostića, čak zovi i Kitov prolaz. No, rijetki su oni koji znaju koja je poveznica između Jupitera, Mamuta i Kita.

Odgovor je projekt Zagreb dok ga ni bilo, autora Zorana Gregla, Nenada Jandrića, Željka Kovačića i Ozrena Domitera.

Jupiter u Banjavčićevoj

Skulptura boga Jupitera nije imala pretjerane sreće u svom životu. Naime, 1939. na kućnom broju 3 prilikom gradnje iskopan je brončani lik Jupitera koji je još uvijek u privatnom vlasništvu, a njegova replika napravljena prema slici ukradena je čak tri puta.

Spomenik Jupiteru u Banjavčićevoj ulici (foto: Katalog AMZ “Zagreb dok ga ni bilo”)

Visina Jupitera iznosi “skromnih” 19,5 centimetara, a nastao je oko 300. god. pr.Kr., a kipić je ostao u privatnom vlasništvu. Repliku koja stoji ispred zgrade nekadašnjeg Tekstilprometa otkrio je 1993. godine tadašnji gradonačelnik Branko Mikšić.

Spomenik Jupiteru u Banjavčićevoj ulici (foto: Katalog AMZ “Zagreb dok ga ni bilo”)

Poncije u Kerestincu

Svetonedeljsko naselje Kerestinec danas je puno poznatije po Mati Rimcu, nego njegovom pradavnom prethodniku – Ponciju, a potpuno nepravedno jer tamo je puno duže. Tamo su pronađeni ostaci nadgrobnog spomenika na kojem piše: Poncije postavio sebi, i supruzi i Marku.

“Nadgrobna je ploča zbog svoje rustične izrade vrlo zanimljiva i možemo pretpostaviti da ju je tijekom 3. st. isklesao neki domaći majstor te je postavio na jednoj od mnogobrojnih rimskih nekropola na zagrebačkom području, a u blizini prometnice koja je spajala dva rimska urbana centra, preteče Siska i Ljubljane”, stoji u katalogu

Spomenik nadgrobnom spomeniku Poncija u Kerestincu Spomenik groblju na križanju Vukovarske i Savske (foto: Katalog AMZ “Zagreb dok ga ni bilo”)

Prema originalu napravljen je odljev koji je postavljen na mjestu pronalaska, ali spomenik kao i Jupiter nije imao previše sreće. Naime, stradao je u prometnoj nesreći, ali je ipak ponovno postavljen.

Spomenik nadgrobnom spomeniku Poncija u Kerestincu Spomenik groblju na križanju Vukovarske i Savske (foto: Katalog AMZ “Zagreb dok ga ni bilo”)

Danas se prema tom vrijednom arheološkom nalazištu nalazi Rimski trg, nazvan upravo u čast Poncija i njegovog nadgrobnog spomenika.

Groblje na križanju Vukovarske i Savske

Ako ste se čekajući na semaforu na križanju Vukovarske i Savske ikada zapitali što se to nalazi na pročelju nekada popularne pivnice, a danas restorana, imamo odgovor!

Spomenik groblju na križanju Vukovarske i Savske (foto: Katalog AMZ “Zagreb dok ga ni bilo”)

Tamo su neposredno prije početka Drugog svjetskog rata pronađena dva antička paljevinska groba u kojima je pronađen keramički vrč. Grobovi su pronađeni prilikom izgradnje uglovnice arhitekta Hinka Bauera gdje se trebala smjestiti auto kuća Fiat.

Spomenik groblju na križanju Vukovarske i Savske (foto: Katalog AMZ “Zagreb dok ga ni bilo”)


Komentari