Kipar satima oslobađao glavu mitskog bića Vodana iz savskog blata, skulpturu koju je radio tri godine

foto:Facebook

Spustite li se ispod zelenog Željezničkog mosta, popularnije zvanog Hendrixov, na zagrebačkoj Kajzerici, nemojte se iznenaditi kad uz Savu naiđete na – umjetnost. Ondje, naime, odnedavno leži kamena ljepotica, ili ljepotan, kako kaže kišar Robert, ovisi što vi sami vidite.

Naime, iz velikoga kamena koji je našao, akademski kipar Robert Zdarilek (65) na licu mjesta posljednje tri godine klesao je skulpturu, pišu 24sata, koja kiparevu priču prate još od početka ove godine.

Kipar je tijekom tri godine snimao nastanak skulpture, pa je moguće pogledati i video koji o tome svjedoči. A skulptura, koju Sava često i prekrije, svjedočit će budućim generacijama o kiparu koji je Zagrebu darovao nešto uistinu lijepo i vrijedno. Namjera mu je ovdje napraviti još skulptura, mali “park”.

Robert kaže da ga nitko nije oštetio, posjetitelji ga čak redovito i očiste, jer kako se Sava diže i spušta, tako i Vodan dio vremena provodi pod vodom, a dio na suhom

“Svako jutro dok nasipom šetam pse, prvo odem pogledati Vodana”, postao je prava atrakcija i medijska zvijezda. Tog je jutra, u kolovozu, sve bilo u redu, a kad sam išao šetati opet popodne, Vodan je bio zatrpan gomilom zemlje!

Kipar Robert Zdarilek (65) bio je zgrožen kad je shvatio da je njegova skulptura, koju je uz nasip klesao pune tri godine, ostala zatrpana nakon radova Hrvatskih voda.

Skulptura je, dodaje kipar, nešto kao Vodan, slavenski bog vode. On je “land art” – umjetnost koja nastaje i ostaje u prirodi. Dugačak je gotovo koliko je dug bio i kameni blok od zagrebačkog tervartana. Od te je vrste kamena, kaže Zdarilek, sagrađen stari Rim.

Vodan je završen početkom ove godine, i u međuvremenu je, zahvaljujući tekstu u 24sata pa onda i u drugim medijima, postao poznata atrakcija, ‘land art’.

– I onda šok! Vodan zatrpan pod gomilom zemlje. Odmah sam navečer htio krenuti u akciju ‘oslobađanja’ ali je već bio mrak. Tu noć nisam oka sklopio, pa sam s lopatom na posao prionuo rano ujutro, prepričava kipar.

Trebala su mu dva dana da otkopa svoga Vodana.

Komentari