KESTENJARI ZARADE PRAVO BOGATSTVO Koja je realna cijena omiljene jesenske poslastice zbog koje građani posežu dublje u džep?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Dolaskom prvih hladnijih dana na ulicama grada možemo osjetiti primamljivi miris pečenih kestena. No, što kada njihova cijena doseže, za neke prevelikih 30 kuna za veliku mjericu. Jutarnji donosi priču o opravdanosti cijene pečenih kestena u Zagrebu.

Zulfikar koji na Zrinjevcu prodaje kestenje već 32 godine, malu mjericu puni sa 16 pečenih kestena i naplaćuje ju po 15 kuna, srednja mjerica sadrži 19 kestena i košta 20 kuna dok je velika s 24 kestena 30 kuna. Kestenje nabavlja kod prijatelja po cijeni od 20 do 30 kuna po kilogramu.

Mjesečni najam Gradu plaća 670 kuna, a smjena mu nekada traje i do 14 sati. Jednom dnevno ima stanku za ručak i tada ga mijenjaju ili supruga ili sinovi.

U razgovoru s još nekoliko uličnih prodavača kestena, Jutarnji je donio računicu po kojoj su prosječnu cijenu sirovog kestena računali 17 kuna po kilogramu. Velika mjerica teži oko 200 grama i za nju prodavači najčešće traže 30 kuna. Mjesečni najam Gradu za prostor plaćaju u prosjeku 580 kuna na mjesec.

Peku ih na ugljen kojeg u danu potroše u iznosu od 50 kuna što bi značilo da im je mjesečni trošak 1500 kuna.

Prodaja ovisi o nekoliko parametara, pa je izračunat prosjek prodaje od 2.520 mjerica mjesečno. K tome je i dodan trošak minimalne plaće u Hrvatskoj koja iznosi 3. 400 kuna. Prema tome ispada da je mjesečni trošak 13.130 kuna, dok su prihodi 54,5 tisuća kuna.


Komentari