KAO DA SMO OTPUTOVALI U BUDUĆNOST Roboti na zagrebačkom adventu dijelili čaj i božićne poslastice

Foto: Screenshot HRT

Ako ste mislili da će vam robot donositi kavu ili čaj u dalekoj budućnosti, prevarili ste se. U Centru za kulturu i informacije Maksimir organiziran je “Božićni robot party”, a upravo su ova čuda tehnologije postali dio blagdanske euforije.

Naime, roboti su u adventskoj kućici posjetiteljima pripremali i posluživali tople napitke i božićne poslastice. Ljubaznost i efikasnost njihova je najveća prednost, a posebno su oduševljeni školarci.  Za navedeno su zaslužni studenti i profesori fakulteta elektrotehnike koji su Franka, Peppera, Kinovu i Schunka izveli iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja. U ovaj projekt uloženo je puno truda, a studentima doktorantima koji se bave robotikom je cilj im je uspostaviti savršenu komunikaciju robota i korisnika.

“Ideja je ustvari da robote koje mi inače koristimo u istraživanju za različite istraživačke projekte prikažemo u jednom vedrijem svjetlu, božićnom, gdje oni mogu napraviti interakciju s ljudima i da ljudi vide kako je to komunicirati s robotima”, objasnio je izvanredni profesor Matko Orsag s FER-a za HRT.

Ova ideja naišla je na samo pozitivne reakcije, a činjenicom da su ugostili robote, oduševljeni su i iz Centra kulturu i informacije Maksimir.

“Naši roboti s programima koje mi razvijamo oni mogu doći u kontakt s ljudima i neće ozlijediti niti sebe niti osobe oko sebe. To je njihova glavna prednost”, ističe Orsag.

Iako je nekoliko čašica čaja proliveno, privremeni kvar je brzo riješen, a zabava uz robotsko posluživanje trajala je do večernjih sati.


Komentari