Kampanja protiv koronavirusa nakon New Yorka krasi i zagrebačke ulice

Foto: Promo fotografije

Plakati Mirka Ilića, svjetski poznatog ilustratora, kojima je ovih dana upozorio Njujorčane na opasnost od pandemije Covida 19, sada će se u organizaciji tvrtke Belina moći vidjeti i na pedesetak mjesta u Zagrebu.

Kampanja je u New Yorku započela početkom travnja, eskalacijom pandemije u Americi, a zajednički su je pokrenuli muzej Poster House, Print Magazine – jedan od najutjecajnijih svjetskih časopisa s područja grafičkog dizajna te organizacija For Freedoms. Jedan od deset dizajnera i ilustratora koje su pozvali na sudjelovanje bio je i Mirko Ilić.

Foto: Promo fotografije

“Vrlo često sudjelujem u društveno angažiranim akcijama, vjerojatno su me zato ljudi iz Poster Housea i Print Magazinea pitali da napravim plakat. Radio sam ga za građane New Yorka, koji je ovom pandemijom pogođen gore nego bilo koje drugo mjesto u svijetu. I ja sam odležao tjedan dana u krevetu, na sreću s lakšim simptomima. Zbog svega toga mi je bilo važno učiniti nešto da osvijestim građane New Yorka, a sada i Zagreba, Ljubljane, nadam se i drugih gradova”, ovim je povodom izjavio Mirko Ilić, poznati ilustrator naših korijena.

Ilić je osim na uobičajenim lokacijama za oglašavanje, postere dao i sam tiskati te ih polijepio na lokacijama Manhattana, Bronxa i Queensa kako bi sugrađane upozorio na opasnost.

Foto: Promo fotografije

Dizajn i ilustraciju plakata nadopunila je tipografija našeg najpoznatijeg stručnjaka za tipografiju, Nikole Djureka.

“Drago mi je da je Mirko Ilić koristio moju tipografiju Typonine, koju i inače često koristi i njome poslao poruku građanima New Yorka, ne samo neslužbenog središta svijeta, nego sada nažalost i glavnog pandemijskog žarišta. Damir Belina i ja uspjeli smo da uz pomoć Zagreb plakata poruka stigne i do naših građana te da tako barem malo pomognemo u ovoj situaciji u kojoj smo se našli”, o svemu je rekao Nikola Đurek, dizajner i tipograf.


Komentari