Kako su izgledali drugi prijedlozi za spomenik žrtvama Holokausta: Samo se jedan razlikuje u bitnom detalju i omogućava slobodan prolaz

Foto: Pogledaj.to/ Nenad Fabijanić

Nakon više od godine dana čekanja na otkrivenje Spomenika holokaustu na Glavnom kolodvoru, spomenik je danas, uz prisustvo cijele svite političara i velikodostojnika, otkrio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Ideja o postavljanju spomenika potječe još iz 2018. godine, da bi Gradska skupština prihvatila Zaključak o podizanju Spomenika žrtvama Holokausta 4. lipnja 2019. godine, a dokument je potpisao tadanji predsjednik Skupštine Drago Prgomet.

Na 23. sjednici, 4. lipnja 2019., Gradska skupština je i donijela zaključak o podizanju spomenika autora Dalibora Stošića, koji je na natječaju za idejno rješenje osvojio prvu nagradu. Od prisutnih 41 članova Skupštine, njih 37 bilo je za postavljanje spomenika holokaustu dok su tri bila protiv.

Razlog za postavljanje spomenika na baš tom dijelu Branimirove ulice između zgrade pošte i Glavnog kolodvora jest što je tamo postavljena Crna katica, lokomotiva kakvom su prevozili deportirane Židove iz Zagreba u koncentracijske logore.

Rad Dalibora Stošića uključuje zid od kovčega deportiranih u koncentracijske logore, a umjetnički se naslanja na Zid plača u Jeruzalemu. Ujedno, tri nagrađena rada također se naslanjaju na ideju zatvaranja pogleda prema zgradi pošte u Branimirovoj ulici u potezu zapad – istok. Upravo je zaklanjanje pogleda prema pošti, uz polemike o imenu, bila jedna od bitnijih točki prijepora u raspravi o spomeniku. Jedini nagrađeni rad koji ne uključuje ‘zid’ jest onaj grupe autora koji je osvojio četvrtu nagradu.

Nagrađeni radovi

Na natječaju za idejno rješenje komisiji je pristiglo 38 radova, a članovi Marijan Hržić, Peruško Bogdanić, Sanja Cvjetko Jerković, Vesna Kusin, Mladen Obad Šćitaroci, Andrija Rusan, Senka Dombi, Nataša Popović, Nataša Jovičić  i Brankom Lustigom odabrali su rad Dalibora Stošića i dodijelili mu novčanu nagradu od 60 tisuća kuna.

Drugo najbolje rješenje bilo je ono autora iz Biroa, Hrvoje Arbanasa, Saše Košute, Marija Kralja i Dore Lončarić, te su osvojili 45 tisuća kuna. Arhitektonsko rješenje baš kao i spomenik Prisutna odsutnost koja je danas otkrivena na Glavnom kolodvoru, zaklanja pogled na zgradu Hrvatske pošte u Branimirovoj ulici izgrađenu 1904. godine.

Foto: Pogledaj.to / Biro

Nagrada za treće i posljednje rješenje u iznosu od 30 tisuća kuna otišlo je u ruke Nenadu Fabijaniću, inače autoru Spomenika Domovini.

Foto: Pogledaj.to/ Nenad Fabijanić

Četvrto rješenje osvojilo je 15 tisuća kuna, a pripada grupi autora – Petar Barišić, Iva Letilović i Igor Pedišić. Njihova ideja jedina nije uključivala zaklanjanje pogleda na zgradu pošte, kao i uostalom prepreke za kretanje stanovništva po jednoj od najfrekventnijih pješačkih lokacija u središtu grada.

Foto: Pogledaj.to/ Barišić, Letilović, Pedišić


Komentari