Kako se Zagrepčani pripremaju za uvođenje smetlarnika? Boksevi za smeće i susjedi u borbi protiv ‘Kantograda’

Smeće (Foto: Čitatelj)

Zagrebački holding d.o.o. i podružnica Čistoća pozivali su predstavnike suvlasnika na podnošenje zahtjeva (pribavljanje mišljenja) za iskazivanje interesa o postavljanju bokseva za spremnike za odlaganje komunalnog otpada koji će se nalaziti na javnoj površini u slučajevima gdje postojeće spremnike nije moguće smjestiti unutar nekretnine.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Ilustracija

Pribavljanje navedenog mišljenja nužno je radi daljnjeg postupka dobivanja konačnog rješenja od strane Grada Zagreba za postavljanje tipiziranih bokseva za komunalni otpad koji se nalaze na javnoj površini, navode u obavijesti iz Grada, a budući da će se na javnim površinama moći nalaziti samo spremnici za komunalni otpad za koje je dobiveno odobrenje za zauzimanjem javne površine.

Zahtjeve će Čistoća zaprimati do 28. travnja, a postavljanje bokseva će financirati zgrade odnosno pojedinačni ulazi u dogovoru s predstavnikom stanara.

Kako se pripremaju stanari?

Pribavljanje mišljenja dio je najavljene promjene u obračunu i odvožnji smeća koju je prije nekoliko mjeseci najavila gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Tako da uz novu cijenu i novu dinamku odvoza uskoro ćemo na zagrebačkim ulicama gledati užubane radnike koji postalvjaju bokseve za smeće ili smetlarnike, kako god ih već nazivali.

Pojavilo ih se nekoliko na tržištu, a cijena im se kreće između 20 do 40 tisuća kuna, ovisno o tome jesu li rešetkasti ili limeni, pocinčanci ili ne, kakva su im vrata, te koliku kvadraturu zauzimaju.

Foto: Facebook/ Stambeni ZG

Nekoliko je i tvrtki koje su se intenzivno počele reklamirati ususret srpnju kada će i cjelokupni projekt gradske vlasti ‘razračunavanja s Kantogradom’ započeti.

Foto: Facebook/ Stambeni ZG

Pohvale vrijednim predstavnicima stanara

Na društvenim mrežama i kvartovskim grupama sve se više čuje o pohvalama prema ažurnim i revnim predstavnicima suvlasnika stanara koji su već nabavili smetlarnike ili zatvorena spremišta i tako uredili okoliš oko svoje zgrade.

Foto: Facebook grupa/ Zakaj volim Malešnicu

Tako je i u kvartovskoj grupi Zakaj volim Malešnicu osvanula objava u kojoj se hvali predstavnika suvlasnika jedne zgrade u Stenjevečkoj ulici koji je postavio smetlarnik.

“Inače,nam je smeće bilo po svuda,pogotovo kad je vjetrovito,leti svuda, do livade po krošnjama nasuprot naše zgrade”, napisala je stanarka te zgrade, a vrlo brzo su se u raspravu uključili i ostali susjedi koji hvale predstavnika stanara – “da je bar i naš takav”, “sve pohvale predstavniku”, pisali su na Facebooku.

Foto: Stambeni ZG – upravljanje zgradama

Održavanje okoliša i urednost

Iako smetlarnici nisu prisutni čak niti u većini stambenih zgrada u zagrebu, jesu u velikima poput nebodera – braće Domany, Mamutica, ali i u novogradnjama. Ipak, ostaje pitanje kako će se održavati i hoće li se održavati red i urednost okoliša.

Foto: Andrija Piškor/Facebook

Naime, nije rijedak slučaj da se u ‘nedostatku inspiracije’ – reći ćemo to tako, susjedima ne da prošetati do smetlarnika, pa ostavljaju svugdje osim gdje bi trebalo, a neki pak u potpunosti izignoriraju i postojanje smetlarnika, pa smeće i dalje ostavljaju – pored njega.

Foto: Smetlarnik trg Eugena Kumičića/Facebook

Hoće li se onda i susjedi angažirati oko susjeda onako kako su se angažirali oko smetlarnika, ostaje za vidjeti. Treba imati na umu da je gradonačelnik Tomašević prilikom predstavljanja novog plana za razračunavanje s Kantogradom, rekao kako će poticati susjede da jedni druge upozoravaju na pravilno odlaganje otpada.

Hoće li to biti povod za dodatni sukob ili će se Zagrepčani angažirati oko urednosti ‘Kantograda’ – ostaje za vidjeti.

Komentari