Kako se švercalo nekada?: Stara zagrebačka legenda o pulferašima!

facebook/Zlatko Šapina

Mislite da ste vi iskusni švercer u ZET-ovim tramvajima? Mislite da ste jako hrabri kad bježite kontroli kroz cijeli tramvaj ili pak glumite stranca koji je tek došao u grad? Ima onih koji su bili puno hrabriji i originalniji, a sada već spadaju u urbanu zagrebačku legendu – pulferaši.

Kako piše, Zagrebdanas, riječ je o švercerima koji su se vozili na spojnici između motornih kola i prikolice koju su imali stari tramvaji. Zvuči opasno? Tada se nije tako činilo jer su ovi šverceri bili česta pojava. I dok se mi danas više iz straha skrivamo od kontrole, pulferaši su se dobro zabavljali.

A ovako ovu ludu vožnju pojašnjava zagrebački blog Tajne Zagreba:

‘Pulferašima je bilo najzabavnije voziti se u tzv. sendviču. Sendvič je vožnja između dvaju kola tj kola i prikolice ili prikolice i prikolice.

Nakon što su uvedeni češki tramvaji, koji su i dan danas u funkciji, to je bila revolucija. Sjedalice u tramvajima griju što se mnogim građanima jako svidjelo. No, pulferašima se baš i nisu svidjeli. Pulfer na kojem su inače stajali je jako visoko i na njemu se nije dalo vozit. Vožnja na pulferu je ljeti bila uživancija jer je služila kao jedna vrsta osvježenja. Ponekad su se i po dvojica vozili na pulferu, a u nuždi bi se našlo mjesta i za  trećeg’.


Bloger  Zdenko Kahlina u jednom se tekstu prisjeća  švercanja na ZET-ovim pulferima.

‘I kaj je sad tu vama čudno? Pa to je najnormalnija stvar na svetu. Meni je srednja škola bila u Držićevoj, tako reć… na kraju Držićeve, još iza gumenjaka. Pa kad bi ja došel sa Šalate do Držićeve da na tramvaju nije bilo pulfera i sendviča? Ok, istina Bog da su mi starci uvijek dali lovu za mjesečnjak, al’ je meni ta lova trebala za pametnije stvari, pogotovo kad su na Trgu u hotelu Dubrovnik otvorili flipere. Al mogu reć, da nije nikad bilo nekih (većih) pi*darija, iako smo znali i ko cugoši uskakat u sendvič. Jedino sam jedanput malo naje*o; …ja se vozim na pulferu i zjakam okolo po Vlaškoj, umjesto da pogledam u vagon, jer odma iza stakla stoje moji starci, …idu splaca, a ja fol u školi’.

Predlažemo da ipak ovo ne pokušavate danas.

 

Komentari

loading...
-->