Kako je Sinčić istovario lubenice usred Markovog trga? Stručnjak istaknuo ključne probleme, a ponudio i rješenja

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Današnji performans Ivana Vilibora Sinčića na Markovom trgu bio je iznenađujuć, a uspio se odviti jer je Sinčić iskoristio takozvanu sigurnosnu rupu.

“Mislim da se i ovdje govori o ljudskom faktoru, odnosno o postupanju službene osobe – je li ono pravodobno i učinkovito ili nije. Po mom skromnom sudu čini mi se da je ovaj dio baš izostao bez obzira na svu tehnologiju koja bi u ovakvoj situaciji i u ovakvim situacijama mogla prevenirati. Međutim, kada nema te tehnologije i sustava, barijera, koji će ograničiti ulazak na prostor, ljudski faktor je taj koji treba odreagirati'”, rekao je za RTL, stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

“Korišteni su, čini mi se, zvučni signali hitne pomoći, bilo je penjanja na kombi čime su na javnom mjestu ugrožene i druge osobe, bilo je tu više detalja što znači loše postupanje, izostanak pravodobnog i učinkovitog postupanja, odnosno što ne umanjuje razinu sigurnosti sama Markova trga'”, dodaje.

“Vrlo mi je primjerice nepojmljivo da pred glavnim ulazom za sve štićene osobe, a premijer spada u prvu kategoriju, i svi ministri i druge osobe da nitko ne reagira na pojavu civilnog vozila koje nema nikakve službene oznake nikakve institucije i jednostavno da se ne reagira. Čak i u trenutku kada su se otvorila vrata, kada su počele ispadati lubenice, ono što sam medijski uspio razabrati odnosno utvrditi i primjetiti jest da je tu opet izostala bilo kakva reakcija. Ono što se tek nakon nekoliko minuta vidi u tim snimkama jest da se reakcija svela otprilike na utvrđivanje osobnih podataka kako bi se moglo eventualno nakon toga procesuirati”, smatra.

Iako bi se ovakva ponašanja i incidenti trebali ograničiti na temelju, kako kaže, ljudskog faktora, no kako se na to ovdje ne može osloniti, stručnjak je predložio fizičke mjere.

“Posebna regulacija prometa ili na neki način limitiranje propusnosti vozila koja dolaze u prostor Markova trga, za što i postoje regulacije dolaska na Markov trg iz ne tako davne prošlosti tako da postoje već planovi. Međutim, ovdje je jednostavno sustav tehnologije – hoće li to biti neke rampe, sustav kamera koji prepoznaje tablice koje trebaju imati, najave i tako dalje. Znači, sustav tehnologije postoji, a za to bi morao postojati konsenzus struke, konzervatora i Grada”, ističe.

Još jedna nebuloza na zagrebačkim prometnicama: staza je novoiscrtana, a krši čak dva Pravilnika

Komentari