KAKO JE NASTAO NOVI RETKOVEC? Montažne kuće trebale su biti privremene: ‘Ništa nam nije falilo’

Foto: Facebook

Nakon katastrofalne poplave 1964. godine Zagreb je dobio još jedno naselje. Novi Retkovec nastao je kao naselje od 85 montažnih kuća koje je država podigla za pogođene poplavom. Iako su trebale biti privremeno rješenje, naseljene su i danas, a oko njih je niknuo čitav novi kvart.

Poplava iz listopada 1964. godine bila je jedna od najgorih katastrofa koje su snašle Zagreb. Trećina grada završila je pod vodom, a više od 40 tisuća ljudi ostalo je bez domova. Gotovo godinu dana kasnije 85 obitelji useljeno je u montažne kuće u Novom Retkovcu.

“Uselili smo se u prizemnicu od nekih 55 kvadrata. Dvije sobe, kupaonica, kuhinja i špajza. Sve od iverice, a grijali smo se prvo na lož-ulje pa na drva i ugljen. Ali ništa nam nije falilo. Bilo je montažno, ali suho i toplo. A evo nas i dalje ovdje, 55 godina kasnije. I život u naselju bio je odličan”, ispričala je Jelica Bijelić, jedna od najstarijih stanovnica za Večernji list.

Stanovnici su smještaj dobivali preko poslodavaca, pa su u jednom redu živjeli zaposlenici Vjesnika, a u drugom zaposlenici Končara. Prvih nekoliko godina u naselju nije bilo škole pa su djeca pohađala onu u Dubravi, a s obzirom da nije bilo vrtića najmlađe su čuvali susjedi i rodbina.

Skromne montažne kuće trebale su biti privremeno rješenje, ali su nadživjele i bivšu državu. S godinama je njihova vrijednost opadala, pa su mnogi stanovnici otkupili parcele i na mjestu montažnih kuća sagradili višekatnice. Ipak, neke od montažnih kuća ostale su na mjestu, a potrese su preživjele bez oštećenja.

Nije ostalo mnogo starosjedioca. Stariji su umrli, a njihova djeca odselila su u druge kvartove. No danas je Novi Retkovec poželjan za mlade obitelji. Avenija Dubrava udaljena je nekoliko minuta, a u blizini su danas vrtić, škola i šoping centri.


Komentari