Kako izgleda testiranje lavova na koronu? Detalje je otkrio hrabri veterinar zagrebačkog ZOO-a

Foto: ZOO Grada Zagreba

Ovoga tjedna korona se po prvi put javila u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. Podsjetimo, simptome su razvili lav i lavica te se testiranje uspostavilo da su pozitivni na COVID. Pretpostavlja se da je virus prenio njihov timaritelj koji također ima koronu.

“Naravno njemu je najteže, toliko ih voli, ali opet nije on kriv, kažem nepredvidivost COVID-a. On je simptome imao tek nakon što su ovi dvoje lavova prije toga pokazali simptome”, otkrio je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

Iako su zaraženi, posjetitelji mogu vidjeti lavove jer ih štiti debelo staklo. Lav i lavica su razvili respiratorne simptome te su kašljali i kihali, no oporavljaju se.

Kako se testiraju ove velike mačke?

Bris iz nosa lavovima iz maksimirskog zvjerinjaka uzeo je veterinar Jadranko Boras.

“U trenutku kada mu dajemo komadiće mesa možemo napraviti bris koji uđe možda dva do tri centrimetara. Toleriraju u svakom slučaju”, rekao je veterinar ZOO-a za Novu TV.

Otkrio je i da su testirane druge životinje te da niti jedna nije pozitivna. Koronu mogu dobiti i kućni ljubimci, a u Hrvatskoj se u pozitivnom kućanstvu zarazi jedna od pet mačaka i gotovo svaki drugi pas. Na sreću, simptomi su vrlo blagi, otkriva Boras.

Komentari