KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA STARA VLAŠKA? Sadit će se magnolija, žardinjere će biti rađene od otpada koji nastaje obnovom zgrada od potresa

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima je na press konferenciji predstavio planove zatvaranja Stare Vlaške.

“U programu smo isticali da se zalažemo za proširanje pješačkih zona. Potreban je razvoj drugačijih načina prometa i prijevoza, biciklističkog prometa, tramvajskog prijevoza koji će se širiti”, najavio je zamjenik Luka Korlaet.

Što se tiče Stare Vlaške, koja se nalazi između Draškovićeve i Palmotićeve ulice, Korlaet je istaknuo da je prostor dosta zakrčen automobilima. Napomenuo je kako ondje ima 20 parkirnih mjesta koja dominiraju, dok su terase skrivene između njih.

“Ako to može jedna Barcelona sa svojim ‘super blokovima’ ili nama bliža Ljubljana sa pješačkom zonom, ne vidim zašto ne bismo mogli imati i mi”, pita se Korlaet.

Postojalo je nekoliko inicijativa iz kojih se u konačnici naručio projekt. Korlaet pojašnjava da su poslali prijedlog na nekoliko arhitektonskih ureda te su odabrali ponudu dansko-hrvatskog arhitektonskog dvojca.

Riječ je o privremenoj preobrazbi Vlaške ulice jer je za trajnu preobrazbu potrebno provesti javni urbanistički plan i natječaj.

“Uredi su analizirali pješačke i prometne tokove, brojali su promet i utvrdili su da ujutro između 7:30 i 8:30 sati, Starom Vlaškom prolazi 240 vozila u prosjeku od kojih većina dolazi s Ribnjaka. Moramo još vidjeti kako će ići regulacija prometa”, rekao je Korlaet.

Kako će izgledati preuređena Stara Vlaška?

Postavit će se kružne, betonske žardinjere koje su ujedno i klupe, bit će ih deset. Bit će pet žardinjera trometarskog promjera za stablašice i pet žardinjera jednometarskog promjera koje su rezervirane za grmolike biljke.

Sadit će se magnolija jer, kako je najavio Korlaet, ona je simbol izgubljenih magnolija sa Trga žrtava fašizma. Sadit će se i japanske šljive i neke manje grmolike sadnice.

Žardinjere će biti rađene od recikliranog materijala, konkretno betona, koji će biti korišten od materijala iz obnove od potresa.

Nekoliko dana prije otvorenja napravit će se polutrajno podno oslikavanje.

Korlaet je najavio da bi otvorenje trebalo biti 28. svibnja u 10:30 sati.

“Bit će djeca iz obližnih škola da na taj dan s uličnim umjetnicima uljepšaju prostor. Bit će i glazbeni program, kao i sajam obrtnika koji bi trebao podsjetiti na ono što je Vlaška prije bila – ulica obrtnika”, najavio je Korlaet.

Komentari