JESTE LI ZNALI? Na današnji dan otvoren je prvi hrvatski poslovni neboder – i to baš u Zagrebu!

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Kako je izvijestio Tehnički muzej Nikola Tesla, na današnji dan 1959. otvoren je prvi hrvatski poslovni neboder i to u Zagrebu na adresi Ilica 1, odnosno kako su ga zvali ‘Ilički neboder’.

“Na samom početku gotovo šest kilometara duge Ilice, na broju 1, nalazi se tzv. Ilički neboder, a koji svojom visinom od tada čini bitan dio vizure glavnog zagrebačkog trga. U povijesti je ova građevina zabilježena kao prvi poslovni neboder u Hrvatskoj. Gradnja je započela 1957. godine, a glavni arhitekti zaslužni za ovaj projekt su bili Slobodan Jovičić, Josip Hitil i Ivan Žuljević, dok su investitori bili poznata tvrtka Končar i Ferimport, a građevinske radove obavila je tvrtka Industrogradnja”, izvijestili su iz Tehničkom muzeja Nikola Tesla.

“Svečano otvorenje bilo je 22. kolovoza 1959. godine, a otvorio ga je tadašnji zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac. Ilički neboder, osim što je bio prvi poslovni neboder u Hrvatskoj, tada je bio i najviši poslovni neboder u cijeloj Jugoslaviji. U tehničkom opisu navodilo se da je njegova visina 54 metra u koje je smješteno 17 katova, a posljednji je bio namijenjen vidikovcu. Ilički je neboder od samog početka gradnje pobudio brojne polemike zbog tada suvremenog izgleda i prve aluminijske fasade, za koju su aluminijske oplate izrađene u Tvornici zrakoplova u Pančevu”, napisali su.

Vrijedno je i za spomenuti da su za uređenje prostorija u neboderu bili zaduženi vrhunski umjetnici tadašnjeg vremena poput Vojina Bakića, Ede Murtića i Raoula Goldonija.

Inače, danas je Ilički neboder u privatnom vlasništvu, a nedavno je i obnovljena vanjska fasada. Na vrhu se nalazi vidikovac poznat pod imenom Zagreb Eye, a nekada su u tom neboderu bile poznate kavane i klubovi.


Komentari