Jelačiću privezali kravatu: Pukovnija održala svečanost, hrvatski modni detalj krasi 40 spomenika diljem grada

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon smjene straže Kravat pukovnije, njezin zapovjednik postavio je kravatu na kip bana Josipa Jelačića te time obilježio svjetski i nacionalni Dan kravate.

Pukovnija se postrojila, a onda se zapovjednik Željko Matejčić sa saborskom zastupnicom Zdravkom Bušić podignuo uz pomoću dizalice do kipa bana Jelačića te su oko njegovoga vrata zajedničkim snagama postavili crvenu kravatu. Isti simbol dobilo je još 40-ak spomenika u Zagrebu.

Samu svečanost pažljivo su pratili brojni okupljeni građani, a na istoj je istaknuta važnost kravate. Na događaju su sudjelovali i ambasadori kravate – znanstvenik Igor Rudar i prvi ambasador kravate književnik Miro Gavran koji je tom prilikom rekao kako puno znači da Hrvati mogu osvijestiti da jedan prihvaćen modni detalj potječe od njih.

“Mislim da smo svi sretni da se možemo okupiti oko jednog divnog simbola, koji ima značenje civiliziranosti, pa čak i vjernosti”, poručio je.

“Jedna stvar koju hrvatska doista ima je kravata, čija smo mi postojbina, no mnogi narodi svijeta vrlo malo znaju o tome. Ovo je rijetka prilika da brendiramo našu državu u svijetu nečim lijepim, korisnim i nečim što je prepoznato”, zaključuje Rudan.


Komentari