Jedni opleli po Bandiću, drugi se prisjetili partijanja u mladosti: Netragom su ‘isparili’, ali jedan ga je kvart ipak dobio!

Foto: Facebook/Naša Trešnjevka, naš kvart/Krešimir Radielović

Vratimo se na trenutak u djetinjstvo. Sjećate li se “Železnog Franceka”, odnosno “Železnog Martina”? Zaštitnog znaka svih zagrebačkih kvartova koji su neslavno nestali?

Pogađate, riječ je o uličnim pumpama za vodu koje su netragom nestale, zaboravljene od novih generacija. U vruće ljetne dane, kada je gorio gradski asfalt, mnogi su se rashlađivali upravo ovdje … kod Franceka. Vodeni baloni punili su se upravo ovdje, a veliki mlaz ledene vode rashladio nas je kao niti jedan drugi izvor.

Na Facebook grupi “Naša Trešnjevka, naš kvart”, osvanula je objava koja je mnogim Zagrepčanima uljepšala dan. Naime, u psećem parku na relaciji Selska-Zagorska-Krapinska osvanula je nova pumpa u kojoj ovoga puta uživaju naši četveronožni ljubimci, a kada zatopli sigurno će ovo bezvremensko osvježenje dobro doći i njihovim vlasnicima.

Foto: Facebook/Naša Trešnjevka, naš kvart/Krešimir Radielović

Autor objave Krešimir Radielović tako se prisjetio i Franceka koji je već godinama zapušten i zaboravljen, a nalazi se na raskrižju Trakošćanske, Kranjčevićeve i Metalčeve.

Foto: Facebook/ Naša Trešnjevka, naš kvart, Krešimir Radielović

“Mene osobno taj veže uz djetinjstvo, ta pumpa nas je sve spašavala od žeđi u vrućim ljetnim mjesecima, i krivo mi je kaj ne radi”, nostalgično se prisjetio Krešimir.

Komentari su većinom bili pozitivni, a jedan je komentirao kako je to bila velika Bandićeva budaleština, gdje je dopustio da maknu baš sve Franceke, svojevrsne simbole grada.

Mnogi su se prisjećali gdje su nekada davno bile pumpe po ovome kvartu.

“Bila je u pumpa u Zagorskoj, kod pruge Samoborčeka”.

“Bila je pumpa na čosku Daničićeve (A. Žaje) i Lenjingradske(N. Cesta), ispred frizeraja (češljaonica Trešnjevka)”, još je jedan od komentara.

“Vrlička na Srednjacima i opčenito taj južni dio Trešnjevke jako je kasno dobio vodu i kanalizaciju. Bilo je i na Knežiji tih “gradskih pumpi” iliti Franceka”.

“Daaa, vratiti ih gdje su bili pod obavezno i u parkove također! Ja sam odrasla na Fallerovom, bio jedan Martin ili Francek, kako god, kod srednjeg nebodera kao super osvježenje nakon divljanja vani”, rječita je bila jedna sljedbenica ove Facebook grupe.


Komentari