JAVNA KUPALIŠTA U ZAGREBU! Zaboravljeni ostatak prošlosti živi u sjećanjima Zagrepčana: ‘Kak’ je krenulo, trebat ćemo ih opet’

Foto: Pixabay

Gradska kupališta jednom su bila velika stvar kada grad nije imao razvijenu kanalizaciju, pristup pitkoj vodi, a imao i manje stanovnika.

Nekoć su se zagrebačka javna kupališta prostirala na nekoliko adresa diljem Zagreba, od kojih je svakako najpoznatije ono kupalište Diana u Ilici. No, Trešnjevčani će se sjetiti da je nekoć i u njihovom kvartu bilo javno kupalište – i to u Creskoj ulici.

Kako piše Mapiranje Trešnjevke, javno kupalište u toj ulici je osnovano 1936. godine i to kada je gradska općina adaptirala nekoliko prostorija u svojoj zgradi. Kupalište je imalo samo tri kade, deset tuš kabina i kapacitet od 60 kupanja dnevno

Kupalište u Creskoj ulici, kao i ono na Kvaternikovom trgu, zatvoreno je 1983. zbog zastarjelosti postrojenja za loženje i neprimjerenih uvjeta korištenja.

Nekadašnje kupalište u Creskoj ulici, foto: Mapiranje Trešnjevke

Kupalište na Kvatriću bilo je tek jedno od kupališta u današnjem središtu Zagreba. Postojalo je još i kupalište Terapija, izgrađeno 1928. godine u Mihanovićevoj ulici gdje je danas centar za fizikalnu terapiju. Kasnije su još otvorena i kupališta u Nazorovoj ulici do Britanca i ono na Kvatriću te na Ksaveru koje je izgorjelo 1857. i nikada više nije otvoreno. Kako navodi Mapiranje Trešnjevke, kupališta su tada građena u blizini tržnica, važnih gradskih punktova gdje se okupljalo siromašnije građanstvo.

Kupalište Diana

Kako nas je danas podsjetio gradski zastupnik Renato Petek, u Ilici 8, nalazi se prvo otvoreno, a ujedno i jedino gradsko kupalište u Zagrebu, staro 188 godina.

Usluge kupališta često koriste najsiromašniji gosti, a radi svakim radnim danom za cijenu tuširanja od 15 kuna, dok posudba ručnika košta pet kuna. Tuširati se smije sat vremena i to su nedavno promijenili sa pola sata, jer je starijim sugrađanima trebalo više vremena da se pripreme i spreme nakon kupanja.

Kupalište žive u sjećanjima naših sugrađana

Kako su naši sugrađani komentirali na Facebooku, u njihovim sjećanjima ‘žive’ gradska kupališta.

“O koliko sam se puta okupala dok sam išla u školu, šezdesetih godina”, napisala je jedna Zagrepčanka.

Dok je druga komentirala – “nisam znala da još uvijek radi”, dok drugi pišu kako se sjećaju kupališta na Kvatriću i na Trešnjevci.

“Sjećam se na Kvatriću je nekad bilo” i “Prolazila sam pored onog na Trešnjevci, bilo je to zgodno za imati”, napisali su naši sugrađani.

“Kak’ nam je krenuo oporavak države, svi ćemo tamo”, sarkastično je napisao jedan naš sugrađanin.


Komentari