Iza novog božićnog drvca na Trgu krije se dirljiva priča: ‘Moja pokojna baka ga je posadila ispred kuće’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Do početka Adventa dijeli nas još nekoliko sati, a dok odbrojavamo sitno do najljepšeg događaja u godini otkrivaju se male tajne blagdanskog duha.

Ispred kuće Zagrepčanina Marka Matijevića, osnivača portala Srednja.hr godinama je dvorište krasila velika smreka. Upravo će to drvce biti izloženo na Trgu bana Josipa Jelačića, okićeno blještavim ruhom. Naime, njegova je smreka izabrana za božićno stablo na centralnom trgu, a sada će drvce moći vidjeti i fotografirati milijuni prolaznika.

Iza ove smreke krije se i lijepa priča. Stablo je prije gotovo 50 godina posadila Matijevićeva baka.

“Ta smreka je zasađena prije skoro 50 godina, točna je mjera 17,2 metara. Moja pokojna baka ju je posadila ispred kuće i iz Zrinjevca nam već godinama kucaju na vrata i mole da ju damo gradu za Advent. Tako oni idu po kućama čim vide da netko ima dobro drvo. Oni su nama pristupili i uvijek smo ih odbijali jer je bilo dosta lijepo drvo, smreka je bila odlična, međutim počela se sušiti u zadnje vrijeme, pogotovo zadnja dva mjeseca, čini se da se neka bolest dogodila na mnogim smrekama u gradu i oni su rekli da nam je ovo zadnja prilika da ga damo”, otkrio je Marko za RTL.

Kaže i da su sretni što je baš njihova smreka završila na glavnom trgu. Našalio se i da će sada morati kupiti zastore jer su zahvaljujući stablu imali debeli hlad. No zasadit će novo stablo koje im nude iz Zrinjevca.

“Najviše se veseli dida i ta starija generacija koja je uz baku to i sadila, koji su doživjeli uz nju tih 50 godina, oni su malo emotivnije pogođeni”, zaključuje.


Komentari