ISKUSITE MORE NA ZAGREBAČKOJ SIGEČICI: Osvanuo je poseban mural kojeg možete oživjeti, prvi u Hrvatskoj!

Foto: Facebook

U zagrebačkoj je Sigečici, kvartu posebnom po tome što sadrži ulice imenovane po hrvatskim otocima, osvanuo novi morski mural pod nazivom “Daj ribi šansu”, kao rezultat suradnje između organizacije Svjetskog fonda za prirodu (WWF) i umjetnika Borisa Bareta. Ovaj se moral ističe dvjema posebnostima, a prva je ta da on može uistinu oživjeti zahvaljujući proširenoj stvarnosti koja se može aktivirati pomoću pametnog telefona.

“Sve što trebate je besplatno instalirati Artivive aplikaciju, prošetati do Rapske 26b, skenirati mural i na zaslonu vašeg uređaja oživjeti more” navode iz WWF-a te dodaju da je ovo prvi ovakav mural u Hrvatskoj i napominju da još jedan stiže u Split. Druga posebnost su boje kojima je oslikan, jer eliminiraju glavne onečišćujuće tvari prisutne u zraku, uključujući i dušikove okside, a sprječavaju i rast bakterija, plijesni i spora.

Foto: Facebook

“Proizvođač navodi da površina od 100 metara kvadratnih ove boje djeluje kao i šuma iste površine. Sigurno ne postoji boja koja može zamijeniti usluge i blagodati stabala, ali u gradu koji ima vrlo malo zelenila po glavi stanovnika, ne može odmoći”, objašnjava WWF.

Mural je nastao u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva. Naime, iz WWF-a navode da more hrani velik dio svjetskog stanovništva, a većina ribljih stokova je prelovljena. Osim toga, kažu i da je Europska unija među najvećim uvoznicima morske hrane, a polovicu uvozi iz zemalja u razvoju gdje velik broj ljudi upravo ovisi o moru kao glavnom izvoru hrane i prihoda. 


Na službenom je YouTube kanalu WWF Adria, osvanuo i videozapis koji prikazuje proces stvaranja murala, ali i njegovo oživljavanje pomoću proširene stvarnosti.

 

Komentari